Voorkeur; Muziek

GERGJEV FESTIVAL Het eerste Rotterdams Philharmonisch Philips Gergjev Festival wordt van 18 t/m 27 sept in Rotterdam gewijd aan drie componisten: Debussy, Prokofjev en Strawinsky. Naast de symfonische concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en opera-uitvoeringen door Gergjevs Kirov Opera uit St. Petersburg is er een aantal bijzondere kleinere evenementen, zoals het recital van de violist Viktor Tretjakov en de pianist Alexander Slobodjanik op 20 sept 20u15 iun de Kleine Zaal van de Doelen: sonates van Prokofjev en Debussy; vijf melodieën van Prokofjev en Duo concertant van Strawinsky. Inl. 010-4147075 en 010-2171789.

VAN WASSENAER CONCOURS Het Van Wassenaer Concours voor musici die spelen op authentieke instrumenten vindt plaats van 19 t/m 21 sept in de Gotische Zaal van de Raad van State, tegenover het Paleis Noordeinde in Den Haag. De voorronde voor vijftien internationale barokensembles is op 19 sept van 12-18u; op 21 sept van 14-17u is de finale, op die dag zijn er ook wandelingen langs historische Haagse orgels, waarop wordt geconcerteerd. Op 20 sept zijn er op diverse plaatsen gratis toegankelijke lunchconcerten; in de Gotische Zaal is er om 20u15 een concert door het Orkest Van Wassenaer met muziek van o.a. Van Wassenaer, Campra en Blanckenburg. Inl. 020-6391390; res. 070-3633833.

KIRILL KONDRASJIN-MEESTERKLAS De 35ste Kirill Kondrasjin Dirigenten Meesterklas wordt besloten met twee concerten. Op 13 sept 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw en op 15 sept 13u tijdens Startschot in het Utrechtse Vredenburg wordt het Radio Symfonie Orkest geleid door finalisten in werk van o.a. Beethoven, Berlioz, Brahms, Prokofjev en Richard Strauss.

STARTSCHOT Na het Festival Oude Muziek begint muziekcentrum Vredenburg in Utrecht het reguliere seizoen op 14 sept vanaf 19u en 15 sept vanaf 12u met Startschot, een veelzijdige serie van dertig concerten in de zalen en foyers, ook voor kinderen, georganiseerd in samenwerking met de Hilversumse omroep en rechtstreeks uitgezonden door Radio 4. Startschot begint met het Radio Kamerorkest olv Lawrence Renes met cellist Pieter Wispelwy als solist in Haydns celloconcert in C, gevolgd door Mathilde Santing en eindigt met de wereldpremière van een nieuw stuk van Michael Torke door het Radio Philharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor olv Edo de Waart, met de Slagerij van Kampen als uitsmijter.

STADSKNAPENKOOR De beroemde Engelse dirigent Sir David Willcocks leidt het Stadsknapenkoor Elburg en het Dutch Baroque Collegum tijdens twee Händelconcerten met ondermeer de Four Corononation Anthems en de Heroic Arias, gezongen door de countertenor Sytse Buwalda. 13 sept 20u15 St. Joriskerk Amersfoort; 15 sept 15u Dominicanenkerk Zwolle.

AMINA ALAOUI De weemoedige liedjes van zangeres Amina Alaoui op de cd 'Musique Arabo-Andalouse du Maroc' doen zowel aan de Portugese fado als aan de Keltische zangtraditie denken. 13 sept Doelen Rotterdam, 15 sept Soeterijn Amsterdam, 18 sept De Vereeniging Nijmegen, 21 sept Burgerweeeshuis Deventer, 22 sept Dr. Anton Phulipszaal Den Haag (Lost Paradise Dag).

BASKLARINETTEN IN HET BIMHUIS In het voetspoor van wijlen Eric Dolphy nemen steeds meer rietblazers ook de basklarinet ter hand. Bijvoorbeeld de Brit David Jean-Babtiste die optreedt met pianist Mervyn Africa en Philip Stewart op steeldrum. Ook collega Maarten Ornstein vormt met Dick van der Harst (bandoneon) en Joshua Samson (percussie) een ongebruikelijk trio. 12 en 13 sept BIMhuis Amsterdam.

GROTE PRIJS Nationale talentenjacht voor popmuzikanten, voor de tweede keer in de nieuwe opzet met aparte competities voor songschrijvers, dance en bands. 13 en 14 sept Melkweg en Paradiso, Amsterdam.

VIC CHESNUTT Grote namen als R.E.M. en Madonna coveren zijn songs op de cd 'Sweet Relief II', terwijl Vic Chesnutt met rolstoel en karakteristieke schraapstem het podium van het Crossing Border Festival op hobbelt. 13 sept Theater Aan Het Spui, Den Haag.

JULIAN COPE Liverpools new wave-excentriekeling stort zich op trance-muziek en andere moderne gekkigheid. 14 sept Crossing Border Festival, Theater Aan Het Spui, Den Haag.

LE GLAND d'OR Een van de meest buitenissige acts op het recente Lowlands Festival was de circusvertoning met vuurvretende showorkesten en exotische slangenwerpers van de reizende nachtclub Le Gland d'Or. 13 sept Nighttown, Rotterdam.