Voorkeur; Galerie

JAN VAN DE PAVERT Sinds 1992 werkt Jan van de Pavert aan maquettes en video's van het ideale huis. De nieuwe modellen zijn door het spiegelen van ruimtes en het wisselen van schaal meer sculpturale constructies dan bewoonbare huizen. Heel verrassend zijn vier kleurige tekeningen vol figuren en symbolen die herinneren aan de Russische avant-garde in het begin van deze eeuw en aan het Bauhaus. Opgenomen op video lijken de tekeningen op muurschilderingen van revolutionaire Mexicaanse kunstenaars zoals Diego Rivera. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 16 okt. Ma t/m vr 10-12u30 en 14-18u30; za 14-18u.

THOMAS HOUSEAGO De Engelse beeldhouwer Thomas Houseago die dit jaar afstudeerde aan De Ateliers exposeert een massa bizarre gipsen figuren in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Ze hebben de meest uiteenlopende houdingen en formaten, ze zijn plat of ruimtelijk en al of niet beschilderd. Samen vormen ze een groep mensen die je zowel overdag op straat als 's nachts in je droom zou kunnen tegenkomen. Rozenstraat 59, Amsterdam. T/m 13 okt. Di t/m zo 11-17u

MADE IN CHINA De groeiende belangstelling in het Westen voor jonge Chinese kunst is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. De schilder Fang Lijun (1963) die al eerder bij Serieuze Zaken exposeerde, heeft dit keer in zijn kielzog Yue Minjun (1962) meegenomen. Yue Minjun schildert zelfportretten met steeds dezelfde angstaanjagend grijnzende koppen. Fang Lijun presenteert als vervolg op een serie perfect geschilderde doeken van levenloze(?) figuren drijvend in helder blauw water, nu grote houtdrukken met ditzelfde thema. De aangrijpende zwart-wit prenten zijn uitgevoerd in een ruwe, primitieve stijl. Lauriergracht 96', Amsterdam. T/m 12 okt. Wo t/m za 12-18u.

MICHEL FRANÇOIS De Belgische kunstenaar Michel François (1956) is geen onbekende in Nederland. Sinds zijn eerste solo-tentoonstelling in 1991 bij galerie Lumen Travo in Amsterdam, nam hij deel aan verschillende groepstentoonstellingen. Begin volgend jaar staat een expositie in het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With op het programma. De kracht van het werk van François is de poëtische eenvoud van idee en uitvoering. Bij een letterlijke beschrijving van de foto's, objecten en installaties of van de video die bij Lumen Travo te zien zijn, gaat de subtiliteit van het beeld vaak verloren. Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 9 okt. Wo t/m za 13-18u.

ALBERT VAN WESTING De drie grote zwart-wit foto's van Albert van Westing in galerie De Expeditie lijken op maat gemaakt voor de ruimte. Van Westing toont zich een meester in het treffen van een bijna magisch moment. De indrukwekkend verstilde composities van bijvoorbeeld figuren in een parkachtige omgeving zijn prachtig klassiek en lijken tot in details te zijn voorbereid. Leliegracht 47, Amsterdam. T/m 5 okt. Wo t/m za 13-18u.

MARC MULDERS De nieuwe pasteus geschilderde doeken van de Tilburgse kunstenaar Marc Mulders hebben vertrouwde thema's als onderwerp: bloemen, (inkt)vissen en dood wild. Het werk van Mulders is terecht geliefd bij collectioneurs - bij de opening waren bijna alle schilderijen al verkocht. Galerie Barbara Farber, Keizersgracht 265, Amsterdam. T/m 3 okt. di t/m za 13-18u.

EN VERDER Negen schilders onder wie Lisa Couwenbergh, Piet Dieleman en Michael Raedecker t/m 13 okt in kunstcentrum Begane Grond, Utrecht; muurschilderingen van Suzan Drummen t/m 9 okt bij Galerie Akinci, Amsterdam en t/m 6 okt Licht in het hoofd met Zeger Reyers en Jasper van den Brink bij Artis, Den Bosch en Hans Bellmer, Claude Cahun en Pierre Molinier bij Cokkie Snoei, Rotterdam