Voorkeur; Films

BEAUTIFUL GIRLS Scott Rosenberg, de scenarist van de melancholieke misdaadfilm Things to Do in Denver When You're Dead, schreef een nostalgische komedie over eind-twintigers die modderen met het leven en de liefde. Onder regie van Ted Demme en voorzien van een sterke soundtrack werd het een ensemblefilm in de traditie van Diner en The Big Chill, met mooie rollen van onder anderen Timothy Hutton, Matt Dillon, Uma Thurman en Michael Rapaport. In: Amsterdam, Leiden, Rotterdam.

BLIND DATE Gebaseerd op een geïmproviseerd scenario van regisseur Theo van Gogh, cameraman Tom Erisman en hoofdrolspelers Peer Mascini en Renée Fokker, met door Kim van Kooten knap geschreven dialogen, werd deze ongesubsidieerde lowbudgetfilm in acht dagen opgenomen. Bewonderenswaardig spel en dito mise-en-scène maken van kat-en-muisspel tussen twee nog slechts via contactadvertenties communicerende echtelieden in de rouw over verlies van dochtertje een bitter hoogstandje in de trant van 'Who's Afraid of Virginia Woolf?'. In Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen.

BREAKING THE WAVES De vijfde film van Lars von Trier is een verhaal over passie verpakt als heiligenleven, een drie uur durend melodrama dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Nijmegen, Wageningen.

THE CELLULOID CLOSET Tientallen oude Hollywood-films zijn nooit meer dezelfde na het zien van de documentaire die Rob Epstein en Jeffrey Friedman maakten naar een boek van Vito Russo. Met behulp van fragmenten uit 122 films en 24 interviews (met onder meer Farley Granger, Gore Vidal, Tony Curtis, Susan Sarandon en Tom Hanks) geven ze een beurtelings schokkend en hilarisch beeld van de manier waarop homoseksuelen de afgelopen eeuw door Hollywood zijn geportretteerd. In Amsterdam, Den Bosch, Maastricht.

THE KINGDOM (Riget) Vier achter elkaar geplakte afleveringen van een tussen ziekenhuissoap, griezelfilm en 'reality tv' laverende, brutale en vernieuwende Deense televisieserie van Lars von Trier. Het spookt in Kopenhaags hospitaal, ook om de arrogantie van de medici te straffen. Videomateriaal werkt minder goed op groot scherm dan op tv. Amsterdam, Desmet.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Amsterdam, Eindhoven, Gorinchem, Hilversum, Utrecht.

SHALLOW GRAVE Briljante reconstructie van een vriendschap tussen twee mannen en een vrouw. Een koffer met geld is de splijtzwam; het niet mis te verstane geweld is acceptabel, omdat regisseur Danny Boyle en scenarist John Hodge aannemelijk maken dat er geen andere oplossing is. Eindhoven, Goes, Utrecht.

SMALL FACES In zijn prachtige tijdsbeeld van een jaren-zestigjeugd in bloeddorstig Glasgow is regisseur Gillies MacKinnon niet uit op groezelig realisme. Hyperrealistische beelden en onnadrukkelijke Schotse humor halen de scherpe kantjes van het geweld af. In Leiden, Kijkhuis; Maastricht, Lumière.

STEALING BEAUTY Bernardo Bertolucci is weer terug in Italië, maar met een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitwijken naar een villa in het lome Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie Newyorkse Lucy (Liv Tyler) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht.

THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD Kleine schoonheidsfoutjes mogen de pret niet drukken in Gary Fleders debuut over een ontwapenende ex-gangster die na een mislukte opdracht-om-het-af-te-leren zijn dood krijgt aangezegd. Andy Garcia, Christopher Walken en Christopher Lloyd schitteren in een tarantineske misdaadkomedie met melancholieke ondertoon. Utrecht, Springhaver 2; Delft, Lumen.

TRAINSPOTTING Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing temidden van visueel en muzikaal vuurwerk. In 21 zalen.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende fantasmagorie over oorlog en communisme; een zwart-humoristische 'Apocalypse Now' van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. Delft, Filmhuis Lumen.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Amsterdam, De Uitkijk; Utrecht, Springhaver 1; Nijmegen, Cinemariënburg.

EN VERDER Babe (9 zalen), Blue in the Face (Amsterdam, Sittard), Cyclo (Bussum,Winterswijk), De Jurk (Amsterdam, Culemborg, Roosendaal, Utrecht, Zutphen), Kids (Den Haag), Lang leve de koningin (Den Haag, Arnhem), Loaded (Breda), Il postino (8 zalen), Pulp Fiction (Amsterdam, Groningen), Sense and Sensibility (13 zalen), Smoke (Veghel, Zandvoort), Tot ziens (Rotterdam), The Usual Suspects (Amsterdam, Breda, Den Haag, Utrecht), Zusje (Alphen a/d Rijn).