VNU mogelijk de baas bij VTM

ROTTERDAM, 12 SEPT. De aandeelhoudersstructuur van het Vlaamse commerciële tv-station VTM staat op het punt om te worden gewijzigd. Mogelijk slaagt de Nederlandse uitgever VNU, dat momenteel een minderheidsbelang van 44 procent bezit, er in binnenkort de meerderheid in VTM te verwerven.

Bestuursvoorzitter R. de Nolf van het station, tevens topman van Roularta, een van de aandeelhouders, bevestigt dat er momenteel druk wordt onderhandeld tussen de aandeelhouders van VTM. “Ik verwacht dat er nog deze week meer duidelijkheid komt”, aldus De Nolf.

Aanleiding van de geïntensiveerde gesprekken over het eigendom van VTM vormt de wens van de Belgische Media Holding (BMH) om uit de zender te stappen. De groep controleert ruim een kwart van het 55,5 procents meerderheidsbelang van de zogenaamde Vlaamse Media Holding in VTM. Die holding werd in 1993 opgericht om de steeds sterkere invloed van VNU in te dammen, maar dat bolwerk bestaat uit uiterst heterogene delen en vertoont al langer scheuren.

Volgens Belgische media onderhandelt BMH (dat op haar beurt bestaat uit drie verschillende financiers waaronder Bank Degroof) op dit moment ook in het diepste geheim met VNU over een eventuele overdracht van de aandelen. De Haarlemse uitgever kon vanochtend geen commentaar geven op die berichten.

J. Vandenwijngaerden - directeur van de Belgische tijdschriftendochter van VNU en tevens namens de uitgever lid van het VTM-bestuur - erkent dat er binnen VNU “gesproken wordt over de turbulenties”, al zegt hij met nadruk dat hij geen uitspraken kan doen namens VNU. “Wij beraden ons en wachten af. Wat binnen VNU speelt is dat de aandeelhoudersstructuur zeer ingewikkeld is.”

Op de vraag of VNU aast op een meerderheid in VTM zegt Vandenwijngaerden dat “alle opties worden onderzocht”. Het grote probleem voor VNU vormt daarbij echter het voorkeursrecht van de andere groeperingen binnen de Vlaamse Media Holding. Zij hebben afgesproken dat als een van de partijen een pakket aandelen verkoopt de anderen binnen de groep het eerste recht hebben om dat belang over te nemen. Vandenwijngaerden erkent dat die constructie “een van de elementen” is waarnaar wordt gekeken.

Volgens Vandenwijngaerden kan “een homogene bestuurdersgroep en aandeelhoudersgroep” het station vooruit helpen. VTM bevindt zich al langere tijd in de problemen. Vrijwel het gehele management is vervangen en er worden reorganisaties uitgevoerd sinds de zender er vorig jaar in Vlaanderen met VT4 een concurrent bijkreeg. Vorige maand moest aandeelhouder VNU voor het eerst een verlies melden uit haar belangen in commerciële televisie, waarvan ook de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) deel uit maakt. Daarbij klaagde VNU over “managementsproblemen bij VTM”.

    • Jaco Alberts