Unilever boekt op aarzelende beurs record

AMSTERDAM, 12 SEPT. Het aandeel Unilever steeg vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met 3,10 gulden tot 257,30. Dat is de hoogste koers allertijden. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen kroop aarzelend omhoog met 0,90 punten tot 562,97 punten rond het middaguur.

AMSTERDAM Unilever lijkt met de koersstijging nog steeds de vruchten te plukken van de uitspraken van topman FitzGerald die ruim een week geleden in de pers ingrijpende wijzigingen in het produktenpakket heeft aangekondigd.

De Amsterdamse beurs profiteerde van de koerswinst op Wall Street, een vriendelijke obligatiemarkt en een fractioneel hogere dollarkoers. Onzekerheid over de ontwikkelingen rondom Irak deed beleggers echter aarzelen. “Grote vraag hier blijft of Clinton Hussein opnieuw gaat aanpakken”, zegt een handelaar. “Zolang daarover geen duidelijkheid bestaat, mijden veel beleggers de markt.”

Voorlopig blijft Koninklijke Olie het enige fonds dat van de oplopende spanning profiteert. Het aandeel boekte vanmorgen een winst van 2,80 gulden op 263,50.

De vrijwel onveranderde winst die het bouwconcern Heijmans kort voor het middaguur presenteerde over het eerste halfjaar werd vanmorgen gematigd ontvangen. De koers van het aandeel steeg met een gulden tot precies 160 gulden. Ook het kledingbedrijf Vilenzo presenteerde vanmorgen resultaten over het eerste halfjaar. De netto winst steeg van 4 tot 6,2 miljoen gulden, de koers van het aandeel met 20 cent tot precies 38 gulden.

Eveals gisteren waren de chemiefondsen vanmorgen in trek. Aanleiding daarvoor zijn de positieve vooruitzichten van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Volgens de VNCI hebben de verkoopprijzen van chemische basisprodukten het dieptepunt bereikt. De brancheorganisatie voorspelt voor de tweede helft van dit jaar prijsherstel.

Met name DSM, dat sterk leunt op de basischemie, profiteerde daarvan. Het aandeel steeg met 2,50 gulden tot 163 gulden. Pvc-producent EVC boekte een winst van 3,50 gulden op 55,50 en Akzo, meer gericht op de fijnchemie, steeg vier dubbeltjes tot 193,40 gulden.

Heineken, dat morgen resultaten publiceert over het eerste halfjaar, moest 1,10 gulden terug naar 258,30 gulden. Sinds het recordniveau van 402 gulden, dat dateert van 6 juni, heeft het aandeel ongeveer 11 procent ingeleverd.

De oplopende spanningen in de Perzische Golf hadden vanmorgen op de dollar nauwelijks invloed. De dreigende escalatie van het Amerikaans-Iraakse conflict liet beleggers blijkbaar tamelijk koud. De financiële markten zijn in afwachting van inflatiecijfers in de VS die later op de dag naar buiten komen. Rond het midaguur stond de dollar in Amsterdam op een koers van 1,6925, iets boven de slotkoers van 1,6905 die gisteren werd genoteerd.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren hoger geëindigd. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 27,74 punten tot 5754,92. De oliefondsen profiteerden van de oplopende olieprijzen, die het gevolg zijn van de oplopende spanning in Irak. De olieprijs steeg in New York met 61 dollarcent tot 24,73 dollar per vat (159 liter).

TOKIO De effectenbeurs van Tokio deed gisteren een stap terug. Het Nikkei-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen sloot 127,11 punten (0,61 procent) lager op 20.443,93 punten. De omzet was met rond 300 miljoen aandelen mager.