Superieure sprint Blijlevens in Vuelta

ROTTERDAM, 12 SEPT. Met opvallend gemak heeft Jeroen Blijlevens gisteren de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Enkele meters voor de eindstreep trok de Nederlandse sprintspecialist zijn shirt recht. De 24-jarige coureur van TVM versloeg de Belg Steels en de Italianen Minali en Lombardi. De Fransman Jalabert blijft leider in het algemeen klassement.

Voor Blijlevens kwam de zege in de massasprint vrij onverwacht. De Brabander ondervindt al enige maanden hinder van een spierblessure aan zijn rechterbeen, waardoor hij een andere houding moest aannemen op de fiets. Met als gevolg dat meer fysieke ongemakken hem parten spelen. Hij kreeg last van zijn knie en een lichte ontsteking aan de achillespees. “De afgelopen dagen was mijn eerste zorg in koers te blijven. Ik was blij dat ik kon volgen. Ik dacht eerder aan afstappen dan een ritzege”, sprak Blijlevens gisteren.

In de straten van Almeria was weinig te merken van zijn blessureleed. Hij werd in de sprint aangetrokken door zijn ploeggenoot Hoffman en versnelde op driehonderd meter van de meet. Met meer dan een fietslengte verschil behaalde hij zijn eerste zege in de Vuelta. “Bij de start voelde ik me goed. Ik heb tegen de jongens gezegd dat de ploeg op me kon rekenen.”

Volgens assistent-ploegleider Wijnands komt de zege van Blijlevens juist op tijd. “Afgelopen dagen was hij onzichtbaar. Als snelste sprinter ter wereld was hij aan zijn stand verplicht minimaal een rit te winnen. De ploeg is niet voor niets op hem afgestemd.”

Blijlevens behaalde gisteren zijn dertiende seizoenszege. In totaal heeft hij 29 overwinningen behaald, sinds zijn profdebuut in 1994. Met twee ritzeges in de Tour de France vestigde hij de afgelopen jaren de aandacht op zich. Hij wordt beschouwd als een van de beste sprinters ter wereld. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de wereldtop niet aanwezig is in Spanje. De Duitser Zabel, de Italiaan Cipollini en de Fransman Moncassin rijden elders.

De Fransman Laurent Roux, net als Blijlevens rijdend voor TVM, heeft gisteren de achtste etappe in de Ronde van de Toekomst gewonnen. De 23-jarige coureur was gedemarreerd aan de voet van de Col du Cucheron, op veertig kilometer van de finish. Hij had bij aankomst in het Franse Le Sappey ruim anderhalve minuut voorsprong op de Spanjaard Etxebarria en de Fransen Petilleau.

In het algemeen klassement raakte de Zweed Backstedt de leiderstrui kwijt aan de Belg D'Hollander, die in de Vlaamse pers als een groot wielertalent wordt afgeschilderd. De 21-jarige D'Hollander rijdt voor Vlaanderen 2000. Hij geldt als een veelzijdige coureur die zowel in de tijdrit als in de bergen uitblinkt.

De Nederlandse Australiër Henk Vogels verruilt de Raboploeg voor de Franse GAN-formatie. Als prof werd hij de afgelopen twee seizoenen veelvuldig geplaagd door blessures. Afgelopen maanden deed Vogels voor het eerst sinds lange tijd weer van zich spreken. Hij won de zesde etappe in de Ronde van de Toekomst.