Positie ex-leider Khmer omstreden

PHNOM PENH, 12 SEPT. In Cambodja is discussie onstaan over de positie van Ieng Sary, een vroegere leider van de Rode Khmer die zich afgelopen zomer met een fractie heeft afgesplitst en nu streeft naar politieke terugkeer.

'Eerste' premier (en koningszoon) prins Norodom Ranariddh en 'tweede' premier Hun Sen hebben koning Norodom Sihanouk gevraagd Ieng Sary gratie te verlenen voor zijn rol in de jaren zeventig tijdens het terreurbewind van de Rode Khmer, dat naar schatting aan 2 miljoen mensen het leven heeft gekost. Daarentegen heeft Amnesty International er bij de koning op aangedrongen dat “schuldigen aan misdaden tegen de menselijkheid” hun verantwoordelijkheden niet mogen ontlopen. Nationale verzoening mag niet inhouden dat de waarheid over genocide in het verleden wordt verdoezeld, aldus Amnesty. Ieng Sary, een zwager van Rode-Khmerleider Pol Pot, hield afgelopen maandag een persconferentie waarop hij verklaarde persoonlijk nooit betrokken te zijn geweest bij moordpartijen op 'intellectuelen'. Leiders van de Rode Khmer hebben gezegd dat Ieng Sary liegt.(AP)