Peter de Grote

In verband met de festiviteiten Massie's 'Peter the Great' maar eens nageslagen. Toen tsaar Peter, incognito als lid van een Russische delegatie van 250 personen die het Westen bezocht, naar ons land kwam verbleef hij inderdaad het eerst te Zaandam en wel van zondag 18 augustus 1697 tot de volgende zondag, toen de publieke belangstelling hem te veel werd. Veel getimmerd kan hij er niet hebben en het beroemde Zaandam bleek over zijn hoogtepunt als scheepsbouwcentrum heen te zijn.

Peter bleef in Holland tot het eind van het jaar en bezocht Amsterdam, Den Haag, Leiden, Delft en Utrecht meer uitgebreid dan Zaandam. Het scheepstimmermansvak had hij al van Hollanders in Russische dienst geleerd.

Hij werkte wel op de werf van de Oost-Indische Compagnie te Amsterdam, maar vond dat de Nederlandse scheepsbouw verouderd raakte: er werd nog op traditionele wijze gebouwd zonder tekeningen en op het oog. Van koning-stadhouder Willem III kreeg hij toestemming de meer geavanceerde oorlogsscheepsbouw te leren kennen in Engeland, waar hij begin 1698 verbleef. Altijd goed eraan herinnerd te worden dat een algemeen aanvaard verhaal vaak maar een bescheiden kern van waarheid heeft, zelfs als het aanleiding geeft tot internationale feestelijkheden.

    • A.F. Coenen