Overleg Shell met Ogoni's

ABUJA, 12 SEPT. Shell treedt morgen voor het eerst in overleg met leiders van het Ogoni-volk in Nigeria. Het Brits-Nederlandse olieconcern wil zijn in 1993 opgeschorte activiteiten in Ogoni-land hervatten, maar niet buiten de plaatselijke bevolking om.

Het overleg met een dertigtal 'chiefs' heeft plaats in de havenstad Port Harcourt. Mosop, de grootste politieke organisatie van de Ogoni, is echter niet vertegenwoordigd. Een van Mosops bekendste activisten is de schrijver Ken Saro-Wiwa die na een omstreden proces vorig jaar november werd opgehangen.

Hij moest weinig hebben van Shell, dat het milieu in Ogoni-land zou veronachtzamen en onder een hoedje spelen met het Nigeriaanse regime.

Het concern trok zich in 1993 terug uit Ogoni-land, maar kondigde eerder dit jaar aan terug te willen keren om de rommel op te ruimen en te kijken of het mogelijk was de olieproduktie te hervatten. Voorwaarde is wel dat de plaatselijke bevolking met de plannen instemt. Dat Mosop niet aan de onderhandelingstafel aanzit, is echter veelbetekenend.

Volgens de plaatselijke Shell-manager Egbert Imomoh is dat niet zijn schuld. “We hebben gezegd dat we willen praten met een brede vertegenwoordiging van de Ogoni.” Hun organisatie heeft echter weinig vertrouwen in de beloften van Shell en lijkt zelfs gesprekken uit de weg te gaan.

Tenzij Shell buiten Mosop om terugkeert naar het gebied, wat een voorbode is voor nieuwe problemen, zal de impasse aanhouden.(KRF/DPA/ANP)