Open Monumentendag

Dit weekend is het Open Monumentendag en dat betekent dat je een kijkje kan nemen in oude fabrieken, boerderijen, stoomgemalen, kerken en andere oude gebouwen die anders vaak gesloten zijn. Of dat je bijvoorbeeld gratis of voor half geld naar musea kan. In veel van die monumenten zijn voor kinderen allerlei spannende dingen te doen van torens beklimmen tot een scherventafel met Middeleeuwse bouwfragmenten; de leukste hebben we voor je uitgezocht:

Deventer (Overijssel): in het Speelgoed- en Blikmuseum op de Waag kan je op zolder knutselen met Lego en daarna de tentoonstelling over vier sprookjes van Hans Christiaan Anderson bekijken.

Dordrecht (Zuid-Holland): het Statenplein is omgetoverd tot een Italiaans plein, waar een openlucht operaconcert wordt gegeven, vanaf 12u tot 17u kan je je laten schminken tot de beroemde operazanger Pavarotti of een echte diva (operaster) met grote rode lippen en mooi gekleurde ogen. Om 17u is er een ballonenwedstrijd en verder kan je de toren van de Grote Kerk beklimmen en kijken naar poppenkasthuisjes en speelgoedautootjes.

Buren (Gelderland): ga een dagje 'boeren in Buren'. Het programma begint in het Boerenwagenmuseum, je gaat per paard en wagen naar de kinderboerderij. Daar word je geschminkt tot boer, boerin, koe, paard of wat je leuk vindt. Daarna rijd je weer met paard en wagen naar de molen, waar meel wordt gemalen en de molenaar verteld hoe een molen werkt. Je krijgt meel in zakjes mee en dan kan je op de Waag zien hoeveel dat weegt, is dat allemaal gelukt dan is er voor ieder kind het diploma 'Boer, boerin of dier van Buren'.

Utrecht: in de oude binnenstad vertellen VVV-gidsen je spannende verhalen over de Romeinen, monniken en de grote orkaan van 1674 en op die manier leer je de binnenstad kennen.

Goes (Zeeland): in de remise (een soort grote garage) van de Stoomtram Goes-Borsele is er elk uur een (gratis) rit met de stoomtrein naar 's-Gravenpolder. Ook kan je meedoen met een skeltertwedstrijd, oude kinderspelen (zaklopen, hoepelen, handboogschieten, wagenspel) of kijken naar een poppenkast), er is een video-tentoonstelling, fotospeurtocht en in het streekmuseum is speelgoed van je bet-(bet)-overgrootouders te zien.

Valkenburg a/d Geul (Limburg): in het kasteel van Valkenburg ligt een schat die er ooit door een jonkvrouw is verstopt. Ga op speurtocht door het kasteel of breng een bezoek aan de steenkolenmijn of het streekmuseum met o.a. fossielen, vuurstenen en werktuigen van de Romeinen.

Soesterberg (Utrecht): maak een speurtocht langs de oude vliegtuigen in het museum en bekijk ook de uniformen, foto's, brieven en boeken.

Voorburg (Zuid-Holland): In Drukkerij Haghe (v. Alphenstraat 101) laten ze je zien hoe kranten en boeken begin deze eeuw werden gedrukt. Ook mag je zelf aan het werk en een eigen vel drukken op een kleine drukpers.

Haarlem (Noord-Holland): in het Archeologisch Museum aan de Grote Markt vertellen ze je wat tonnen, trippen en teljoren zijn (zo heet ook de tentoonstelling in dat museum) en wat daarmee gebeurde, je kan een scherventafel met Middeleeuwse bouwfragmenten bekijken en er is een ontdekkingsreis aan de hand van een verhaal door het museum. Bij de oud-Hollandse kopergieterij Brink en Van Keulen (Koudenhorn 66-72) zijn demonstraties kopergieten en bij kaarsenmakerij Candlelight (Donker Spaarne 24) worden kaarsen gegoten. En ben je ook geïnteresseerd in het restaureren van oude schepen ga dan naar werd Zuidam, Scheepmakersdijk 2a. Ben je ouder dan 9 jaar dan mag je samen met een volwassene de toren van de Grote Kerk beklimmen (wel even kaartjes van te voren reserveren 023-5113074).

De meeste monumenten zijn alleen op zaterdag 14 sept open, sommige zoals in Haarlem zijn ook zondag nog te bekijken.

    • Tonny Schoemaker