NEC beschuldigd van dumping in VS van computers

WASHINGTON, 12 SEPT. De Amerikaanse overheidscommissie voor internationale handel (ITC) heeft gisteren de import van Japanse supercomputers van NEC een bedreiging genoemd voor de Amerikaanse industrie wegens de lage prijzen.

Door de uitspraak van de ITC met een stemverhouding van 3 tegen 1 is een eerste belangrijke stap gezet in een anti-dumping procedure tegen NEC. Bij de ITC was een klacht ingediend door Cray Research Inc. Volgens dit bedrijf had NEC vier computers voor de prijs van één aangeboden. Cray Research poogt met de klacht een overeenkomst van 35 miljoen dollar te torpederen tussen NEC en het University Center of Atmospheric Research in Colorado. Met deze overeenkomst zou NEC definitief op de Amerikaanse markt voor supercomputers kunnen doordringen, waar Cray tot nu toe weinig concurrentie ondervond. Volgens de Amerikaanse wet moet nu het ministerie van handel vaststellen of er sprake is van een bedreiging en wat een redelijke prijs is voor de computers, gebaseerd op het prijsniveau in Japan en elders. Pas in januari volgt een besluit, waarna de ITC een anti-dumpingheffing kan vaststellen. NEC heeft de dumping inmiddels ontkend. Het handelsministerie in Tokio wijst erop dat Cray sinds tien jaar wel supercomputers in Japan heeft kunnen verkopen. Eind jaren tachtig bestond hierover aanvankelijk een hard conflict tussen Tokio en Washington. (AP)