'Navo-lid na hervorming'; Chirac: Polen moet in 2000 lid EU worden

WARSCHAU, 12 SEPT. De Franse president, Jacques Chirac, heeft de Polen toegezegd te zullen ijveren voor een Poolse toetreding tot de Europese Unie “in het jaar 2000”. Hij beloofde dat vandaag in een toespraak in het Poolse parlement.

Chirac kwam gisteren in Warschau aan voor zijn eerste bezoek aan een Oosteuropees land als president - een gebaar naar de traditioneel francofiele Polen en naar zijn Poolse ambtgenoot Aleksander Kwasniewski, die in januari Parijs en Bonn als eerste buitenlandse bestemmingen koos.

Tijdens een gesprek met Kwasniewski zei Chirac gisteren te hopen dat Polen “over drie tot vier jaar” lid kan zijn van de EU. Hij voegde daaraan toe dat de toetreding grote inspanningen zal vergen zowel van de Polen als aan EU-zijde. Later gisteren herhaalde Chirac in een toespraak tot in Polen wonende Fransen dat Polen “zonder twijfel het eerste of een van de eerste landen” in Oost-Europa is die zullen toetreden tot de EU. Vandaag noemde de Franse president in een rede in het Poolse parlement het jaar 2000 als streefdatum: “Toetreding is geen ver of vaag perspectief meer. In minder dan een jaar beginnen de onderhandelingen. Ik wil dat in het jaar 2000 Polen tot onze Unie is toegetreden.”

In Brussel wordt algemeen verwacht dat pas in het jaar 2002 Oosteuropese landen tot de EU zullen toetreden.

De Franse president sprak zich gisteren ook uit voor toetreding van Polen tot de NAVO, al zou dat pas kunnen gebeuren na een hervorming van de NAVO, en op voorwaarde dat de Poolse toetreding Rusland niet voor het hoofd stoot. Kwasniewski herhaalde volgens zijn woordvoerder het Poolse standpunt dat een Pools NAVO-lidmaatschap niet is gericht tegen enig ander land, maar dat Polen vasthoudt aan zijn recht soevereine beslissingen te nemen; met Rusland moet wel een dialoog moet worden gevoerd, maar van Rusland zal geen “Diktat” worden geaccepteerd ten aanzien van de Poolse wens, lid van de NAVO te worden, zo zei Kwasniewski's woordvoerder na het onderhoud tussen beide presidenten.

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana heeft president Roman Herzog van Duitsland gisteren verzekerd dat Duitsland alles zal doen om het Sloveense lidmaatschap van de EU en de NAVO te ondersteunen. “Een van de doeleinden van mijn bezoek is te laten zien dat Duitsland wil dat Slovenië lid wordt van de EU en de NAVO als het dat is wat Slovenië wil”, zei Herzog. Slovenië hoopt, net als Polen, tot de eerste groep van Oosteuropese EU- en NAVO-leden te behoren. (Reuter, AFP)