Leersum tegen opheffing gemeente

LEERSUM, 12 SEPT. De inwoners van het Utrechtse Leersum hebben zich gisteren in een referendum uitgesproken tegen opheffing van hun gemeente. 87 Procent van de uitgebrachte stemmen was tegen. Bijna 60 procent van de ingezetenen bracht zijn stem uit. Het referendum werd door de gemeente gehouden omdat Provinciale Staten van Utrecht overwegen de plaatsen Leersum, Maarn, Doorn en Amerongen samen te voegen tot de nieuwe gemeente Heuvelrug.

De commissaris van de koningin in Utrecht, P.A.C. Beelaerts van Blokland, heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het referendum geen zin heeft omdat de beslissing niet door de gemeente maar door het rijk wordt genomen. In oktober wordt overlegd tussen de verschillende gemeentebesturen en de provincie Utrecht, waarbij ook alternatieve varianten van samenvoeging aan de orde komen. Volgens de provincie zal er nauwelijks rekening worden gehouden met de uitslag van het referendum. De uiteindelijke beslissing over de herindeling valt op zijn vroegst pas in 1999. “Het is nogal voorbarig om nu al de mening van de burgers in het overleg te betrekken”, aldus een woordvoerder.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Leersum maakt de uitslag van het referendum het juist mogelijk van te voren te laten zien dat de gemeente het niet eens is met de plannen. De Utrechtse gedeputeerde D.H. Kok vindt het riskant dat inwoners misschien hoge verwachtingen aan de uitslag verbinden. Hij ziet het referendum als een “opiniepeiling vanuit de gemeenteraad naar de burgers”.