Le Pen mogelijk vervolgd om racisme

PARIJS, 12 SEPT. Twee Franse ministers hebben gesuggereerd dat Jean-Marie Le Pen, leider van het extreem-rechtse Front National, voor de rechter moet worden gedaagd na recente uitspraken over 'de ongelijkheid der rassen'. De socialist Henri Emmanuelli vraagt om een regelrecht verbod van het Front National.

De opwinding over de herhaalde uitspraken van Le Pen is vanmiddag toegenomen nadat in Marseille een jongeman werd gearresteerd die er van wordt verdacht deze week een vijftienjarige jongen te hebben doodgestoken na een nietszeggende woordenwisseling. Le Pen heeft opgeroepen tot een manifestatie “tegen het anti-Franse racisme”.

De man die vroeger al zei dat de Duitse concentratiekampen 'een historisch detail' waren geweest, trok in juni de aandacht door tijdens de wereldkampioenschappen voetbal te verklaren: “Het is wonderlijk dat men spelers uit de hele wereld laat komen en die dan 'het Franse elftal' noemt. De meesten kunnen het Franse volkslied niet eens meezingen.”

Eind juni schreven de kranten over 'een ontsporing'. Dat doet niemand meer nu Le Pen op partijbijeenkomsten en op de Franse radio “openlijk zegt wat iedereen denkt. Op de Olympische Spelen is er een evidente ongelijkheid tussen het zwarte en het witte ras (...), dat is een feit. Ik stel vast de rassen ongelijk zijn. Dat is een open deur.”

Aan felle reacties heeft het sindsdien niet ontbroken. De CRIF (raad van joodse instellingen in Frankrijk) is verontrust over “de toenemende kracht waarmee Jean-Marie Le Pen zijn verhaal uitdraagt. Stap voor stap geeft hij het racisme een stem zoals die sinds 1945 in heel Europa niet meer is gehoord.”

De succesvolle gooi naar nationale aandacht van Le Pen trekt extra commentaar nu premier Juppé heeft toegegeven te spelen met ideeën over een wijziging van het kiesstelsel. Hij overweegt nu evenredige vertegenwoordiging in dichtbevolkte stedelijke gebieden in te voeren. Dat zou het verwachte verlies van rechts beperken, maar ook kleinere partijen binnenlaten. De verschillende ecologische partijen hebben opgetogen gereageerd. Het Front National nog meer.

Pagina 5: Verbod FN voorgesteld

Vandaar de oproep van oud-Assemblée en -partijvoorzitter Emmanuelli het Front National te verbieden. De voor het FN typerende uitspraken van Le Pen zijn regelrecht in strijd met discriminatie-verbod uit de grondwet, stelt hij. De ministers Millon (defensie) en Raoult (stadsontwikkeling) hebben vandaag gevraagd of alles wat Le Pen zegt niet door de strafrechter moet worden beoordeeld. “Het hele juridische arsenaal moet worden ingezet”, zei Millon voor hij voor een werkbezoek naar Den Haag vertrok. Toch aarzelen politici van links en rechts over de vraag of het Front rechtstreeks verboden moet worden. Zij vrezen dat Le Pen als verboden martelaar nog meer steun bij het werklozen-legioen en de blanke onderklasse krijgt. Nu al wordt het Front 'de grootste arbeiderspartij van Frankrijk' genoemd. Ook minister Toubon (justitie) is tegen een verbod: “Laten we nauwlettend toezien op naleving van de (Grond)wet.” Gezien de aanhoudende ontevredenheid over het sociaal-economische beleid van de regering en de Assemblée-verkiezingen van 1998 piekert Frankrijk over het Front, en wat er achter zit. Le Pen reageerde door te zeggen dat hij zich niet laat intimideren.

    • Marc Chavannes