Kroongetuige nog anoniem; Advocaat eist vrijlating van Van der Biest

BRUSSEL, 12 SEPT. De raadkamer in Luik heeft gisteren de aanhouding verlengd van vijf verdachten in de zaak rond de moord in 1991 op de Luikse socialist André Cools. Een van de verdachten, oud-minister Alain van der Biest, gaat in beroep tegen de verlengde aanhouding.

Volgens de advocaat van Van der Biest zorgde een anonieme getuige begin deze maand voor de doorbraak in het onderzoek. De getuige zou zich begin juni al eens hebben gemeld bij justitie in Luik met gedetailleerde gegevens over de moord. Gegevens over de opdrachtgevers zouden echter ontbreken, aldus de advocaat van Van der Biest die het proces-verbaal van de getuigenis heeft ingezien.

De advocaat houdt vol dat er tegen zijn cliënt geen enkel concreet bewijs is, maar alleen twee vage verklaringen dat Van der Biest zich in een dronken bui agressief over Cools heeft uitgelaten.

Hij eist een confrontatie met de anonieme getuige - mogelijk een van de arrestanten - die zich in het belang van het onderzoek bekend zou moeten maken. De getuige zou niet eerder naar justitie in Luik zijn gegaan omdat hij de onderzoekscel belast met de moord op Cools niet vertrouwde.

Volgens de getuige zou de moord op Cools al in december 1990 zijn beraamd. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat de plannen rond maart 1991 werden gesmeed.

Een van de verdachten, Richard Taxquet, de voormalig privé-secretaris van Alain van der Biest, zou maandenlang hebben gezocht naar huurmoordenaars.

Aanvankelijk zou zijn getracht Italiaanse moordenaars in Duitsland te recruteren, maar zij vroegen te veel geld. Vervolgens zou een beroep zijn gedaan op een Siciliaan, Calogero Todaro, die Taxquet in contact zou brengen met twee Tunesische huurmoordenaars. Todaro, die voor de moord zelf weer zou zijn teruggestuurd naar Sicilië omdat hij door dronkenschap te veel opviel in de streek rond Luik, werd twee jaar later op Sicilië vermoord.

Vandaag werd formeel bekend dat commissaris Raymond Brose, die zondag zijn ontslag indiende als leider van de cel-Cools, is gevraagd weer mee te werken aan het onderzoek. Hij zal niet meer worden belast met de leiding, maar met de dossiers over smeergelden van Agusta en Dassault aan de socialisten.

Brose diende zijn ontslag in na felle kritiek dat hij het onderzoek zou hebben tegengewerkt. Brose, die bekend staat als aanhanger van de Parti Socialiste, was bevriend met collega-agent Taxquet. Hij gaf Taxquet in 1991 een anonieme brief waarin deze wordt aangewezen als sleutelfiguur in de moord op Cools. Het hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, heeft Brose gevraagd terug te keren.

De familie van André Cools heeft in open brief aan koning en parlement gevraagd om de Luikse onderzoeksrechter Véronique Ancia te vervangen door Jean-Marc Connerotte uit Neufchâteau.

Als hij het dossier nog had, zou volgens de familie sneller oplossing zijn gevonden.