Justitie pakt BV-zwendel aan

UTRECHT, 12 SEPT. Justitie in Utrecht is een mega-zwendel met BV's op het spoor. Een 61-jarige man uit Driebergen zou samen met zijn handlangers voor miljoenen hebben gesjoemeld met honderden vennootschappen die hij aan- en verkocht. Daarbij is tal van keren valsheid in geschrifte gepleegd.

De hoofdverdachte in deze volgens het Openbaar Ministerie (OM) “enorme” zaak, moet in november terechtstaan, samen met veertien medeverdachten. Voor het proces zijn vier zittingsdagen gereserveerd.

De Utrechtse persofficier mr. A. van der Kerk bevestigt dat het OM hoofdverdachte J.K. beschuldigt van het op grote schaal vervalsen van documenten. Het gaat dan onder meer om notulen, aanvraagformulieren en notariële akten. Op de details wil justitie niet ingaan omdat het onderzoek nog niet is afgerond en de dagvaardingen de deur nog uitmoeten.

Er is sprake van dat een aantal stukken is vervalst om notariskosten uit te sparen. Sinds 1993 moet de overdracht van vennootschapsaandelen via de notaris lopen. Om dit verplichte nummer te omzeilen, zouden K. en zijn handlangers de paperassen van een valse datum hebben voorzien.

De persofficier wil dat niet bevestigen, evenmin als het verhaal dat K. op papier BV's verkocht aan iemand die al dood was.