Joost de Suppoost

Weet je wat een suppost of zaalwacht is? Dat is iemand die op schilderijen, beelden of andere kunst past. En meestal zijn dat gewone mensen, maar in het Rijksmuseum in Amsterdam loopt er zondag 15 september een hele bijzondere suppoost rond: Joost de Suppoost. Het is een gek mannetje met een grote neus, die een beetje op Pinocchio lijkt en een rechtopstaande rode kuif.

En hij gaat met je op oorlogspad. Want zondag wil hij je alles laten zien dat met oorlogen, veldslagen en soldaten te maken heeft. Zo neemt hij je mee naar het beroemdste schilderij van Nederland; de Nachtwacht van Rembrandt. De mannen op dit schilderij zijn schutters, die de stad verdedigden. Of hij laat je het grootste schilderij van het museum zien: De slag bij Waterloo. Je kan je misschien wel voorstellen dat er veel soldaten op dit schilderij staan en in diezelfde zaal vind je ook een koffertje met twee pistolen van Napoleon. Verder is er nog een filmprogramma, een speurtocht voor kleine kinderen, het verhaal op zaal (uitleg van een kwartier bij een beeld, schilderij, vaas etc) en je kan muziek maken op een draaiorgel met een diploma als beloning. Van 11-16u in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Kaarten bij elk GWK kantoor of via gratis nummer 06-0566 (in de voorverkoop krijgen kinderen van 6 t/m 18 jaar 50 procent korting).

    • Tonny Schoemaker