Invaller Jardel leidt FC Porto in San Siro naar zege op Milan

ROTTERDAM, 12 SEPT. De opvallendste uitslag op de openingsdag van de Champions League viel gisteren te noteren in Milaan. Voor eigen publiek verloor AC Milan met 3-2 van FC Porto. Invaller Jardel was met twee doelpunten de grote man aan de kant van de Portugese landskampioen. Ook de andere wedstrijd in Groep D leverde een verrassende uitslag op. Rosenborg won in Zweden met 3-2 van thuisploeg IFK Göteborg.

Atlético Madrid kende in Groep B weinig problemen met Steaua Boekarest. De Spaanse kampioen versloeg de Roemenen met 4-0. Borussia Dortmund won in het Westfahlenstadion met 2-1 van de Poolse kampioen Widzew Lódz. In Groep C kwamen Rapid Wien en Fenerbahce in Wenen een gelijkspel overeen: 1-1. Titelverdediger Juventus won in het Delle Alpi van Turijn met 1-0 van Manchester United.

AC Milan ging voortvarend van start tegen Porto in het met slechts 24.000 toeschouwers gevulde San Siro-stadion. Marco Simone bracht de thuisploeg op voorsprong, Jorge zorgde na rust voor de gelijkmaker. Nadat George Weah de 2-1 had aangetekend, sloeg Jardel toe. De oud-speler van het Braziliaanse Grêmio, vorig jaar tegenstander van Ajax in de strijd om de wereldbeker, scoorde in de 75ste en 83ste minuut.

Weah, wereldvoetballer van het jaar, raakte bij het vieren van Milans tweede doelpunt geblesseerd aan zijn hand. De Liberiaan werd vervangen door Edgar Davids. Michael Reiziger begon in de basis, maar viel na veertig minuten geblesseerd uit en werd vervangen door de veteraan Mauro Tassotti. De Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende deelde zeven gele kaarten uit.

Juan Eduardo Esnaider vierde zijn terugkeer op de Europese voetbalvelden met twee doelpunten voor Atlético Madrid, dat na een afwezigheid van achttien jaar weer deelneemt aan Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. Simeone nam na de rust de twee andere treffers voor zijn rekening. Steaua speelde ruim een uur met tien man nadat verdediger Baciu in de 28ste minuut van het veld was gestuurd.

Thomas Herrlich was trefzeker voor Borussia Dortmund. De Duitse international, net hersteld van een zware enkelblessure, scoorde voor en na de pauze. Zes minuten voor tijd verkleinde Citko namens Widzew Lódz de achterstand tot een doelpunt.

Alen Boksic bezorgde 'Juve' de overwinning op Manchester United. De 26-jarige aanvaller, de Kroatisch international die deze zomer voor veertien miljoen gulden werd overgenomen van Lazio Roma, passeerde in de 34ste minuut doelman Peter Schmeichel. Het als topper geafficheerde duel beantwoordde verder nauwelijks aan de hooggespannen verwachtingen.

Juventus speelde voor het eerst sinds het Heizel-drama in 1985 weer in Europees verband tegen een Engelse club. Dat de score niet hoger uitviel, was te danken aan het goede keeperswerk van Schmeichel en het onzorgvuldige afwerken van de Italiaanse bekerhouder.

Manchester United probeerde in de eerste helft met lange halen de druk op de eigen verdediging weg te nemen, maar slaagde daar geen moment in. Pas na rust kreeg de Engelse landskampioen enigszins vat op het spel van de tegenstander. Jordi Cruijff speelde een onopvallende rol en werd in de 75ste minuut vervangen door Andy Cole.

Opmerkelijk was het aantal doelpunten in de openingsronde van de Champions League. Liefst 23 keer werd gescoord, waarvan tien keer in Groep D. Topscorers waren Herrlich, Jardel, Simeone, Esnaider en Erlingmark, elk met twee treffers.