Hof: vergunning voor VT4 moet

BRUSSEL, 12 SEPT. De Vlaamse regering mag de commerciële televisiezender VT4 geen uitzendvergunning verbieden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg beslist. Tot nu toe werden kabelmaatschappijen in Vlaanderen verplicht toestemming te vragen aan de overheid, voor zij zenders mochten toelaten. Volgens het Hof is deze regelgeving in strijd met de richtlijn 'televisie zonder grenzen'.

De Vlaamse minister voor media, Eric van Rompuy, heeft laten weten dat hij dit najaar de gewraakte passage zal schrappen. VT4, dat een Britse licentie heeft en zijn programma's via de satelliet naar de Vlaamse kabel stuurt, kreeg aanvankelijk geen uitzendvergunning. In mei deed de advocaat-generaal bij het Hof al de uitspraak dat de Vlaamse overheid geen extra voorwaarden mag opleggen aan buitenlandse zenders. VT4 begon in februari vorig jaar met uitzenden, als tweede commerciële zender in Vlaanderen naast VTM, en nam een aanzienlijk deel van de advertentiemarkt over en zorgde bovendien voor een forse tarievendaling.