Digitaal terrorisme: de unamailer gooit met e-mail bommen

Sinds vorige week zijn tientallen hooggeplaatste en bekende Amerikanen, waaronder Ross Perot, Newt Gingrich, Bill Gates en president Clinton, het slachtoffer van een bommengooier. Een bommengooier? Jazeker. Dat het hier om via Internet verstuurde elektronische bommen gaat maakt de zaak voor de slachtoffers weliswaar niet levensbedreigend, maar wel behoorlijk irritant.

De bommenlegger, die op Internet al snel de bijnaam de Unamailer heeft gekregen, bedient zich van zogenaamde e-mail bommen. Het principe van zo'n 'explosief' is eenvoudig en uitermate doeltreffend. Op Internet bevinden zich duizenden clubjes mensen die via zogeheten mailing lists met elkaar discussiëren over bepaalde onderwerpen. Zo zijn er lijsten voor eigenaren van Mercedessen, fans van The Rolling Stones of geïnteresseerden in het weer van Oklahoma. Degenen die op een bepaalde lijst zijn geabonneerd wisselen van gedachten via e-mail. Wanneer een abonnee een bericht naar zijn lijst stuurt, krijgen alle andere abonnees dat bericht automatisch ook toegestuurd. Sommige mailing lists genereren zo'n vijftig e-mail berichten per dag. De unamailer blijkt nu in staat zijn slachtoffers in een keer op honderden mailings lists tegelijk te abonneren.

Het gevolg is dat de elektronische postbussen van de getroffenen overlopen met duizenden e-mail berichten per dag en daardoor onbruikbaar worden. Voor het slachtoffer zit er niets anders op dan handmatig alle abonnementen op te zeggen, een karweitje dat al snel enkele dagen in beslag kan nemen. En wanneer de elektronische postbus van deze junkmail is gevrijwaard, kan de digitale terrorist met één druk op de knop alle ellende overnieuw doen beginnen.

Behalve op politici en topindustriëlen heeft de Unamailer het ook gemunt op journalisten, tv-persoonlijkheden en software-ontwikkelaars. Voor sommige getroffenen hebben de bommen ernstige gevolgen. Veel computerprogrammeurs bijvoorbeeld zijn voor hun communicatie met opdrachtgevers op e-mail aangewezen. En doordat hun e-mail adres nu onbruikbaar is geworden lopen ze inkomsten mis.

De Unamailer lijkt het een en ander te hebben afgekeken van zijn roemruchte voorganger en voorbeeld, de Unabomber. Ook de Unamailer heeft een rammelend manifest volle holle frasen gepubliceerd en ook hij spreekt over zichzelf in de pluralis majestatis: “Wij doen wat we willen, wanneer we willen en ten koste van anderen. Niemand zal ons stoppen.”

Maar wat bezielt deze digitale terrorist nu eigenlijk? Dat wordt ook na herhaalde bestudering van zijn manifest niet echt duidelijk. Als verklaring voor zijn handelwijze schrijft hij ondermeer: “Teveel bedrijven zijn er op uit Internet te vernietigen. Ze maken zich alleen maar druk over hoe ze hun zakken kunnen vullen. We willen terug wat ooit van ons was. Als je niet weet hoe je het Net moet gebruiken, moet je er van afblijven. We verliezen controle en willen wraak.”

Maar de Unamailer is niet de enige die uit is op wraak. Uitgever van de Internetkrant The Netly News en tevens Unamailer-slachtoffer, Josh Quittner, heeft de tegenaanval ingezet. Quittner, die beweert dat zowel de Amerikaanse geheime dienst als de FBI aan deze zaak werkt, wijdt deze week een speciale editie van zijn publicatie aan de bommenlegger. Niet alleen wordt zijn manifest integraal gepubliceerd, ook wordt een lijst met slachtoffers bijgehouden en wordt de lezer geïnstrueerd hoe hij een e-mail bom kan herkennen.

Maar het lijkt vooral de bedoeling de Unamailer tot een nieuwe elektronische aanval te verleiden. Uitspraken als: “jij bent een overduidelijk een gefrustreerde kerel, iemand die niks te doen heeft. Geef je toch over”, kunnen moeilijk anders geïnterpreteerd worden dan als een regelrechte oorlogsverklaring. En inderdaad: “we zijn op alle manieren voorbereid op een mogelijke aanval”, meldt de redactie van The Netly News.

Als binnenkort het adres http:// pathfinder.com/ technology/ niet meer bereikbaar is weet u dat de Unamailer de elektronische veldslag gewonnen heeft.

    • Jeroen van Bergeijk