De Tweede Kamer

Tweehonderd jaar geleden kwam voor het eerst in Nederland een gekozen volksvertegenwoordiging bijeen. Dat gebeurde in de balzaal van het voormalige paleis aan het Haagse Binnenhof. Op een steenworp afstand daarvan zetelt de huidige Tweede Kamer, die komende dinsdag - Prinsjesdag - de Rijksbegroting voor 1997 aangeboden krijgt. Over 150 mannen en vrouwen die namens de bevolking de regering controleren - en daarbij op de vingers worden gekeken.

Sinds 1992 vergadert de Tweede Kamer in een nieuw complex, grenzend aan het Binnenhof in Den Haag. De publieke activiteiten van de volksvertegenwoordigers spelen zich in deze nieuwbouw af.

In het nieuwe complex zijn enkele oudere gebouwen opgenomen: het vroegere Hotel Central (met werkruimtes voor diverse kleinere fracties) en twee voormalige ministeries, Justitie en Koloniën. De plenaire vergaderzaal is op de eerste verdieping gevestigd en de publieke tribune op de tweede. Ook de drie grotere zalen voor openbare commissievergaderingen (zoals de Troelstrazaal) zijn op de tweede etage. Het nieuwe complex telt 23 vergaderruimtes. De zalen op de eerste verdieping, zoals de Schaperkamer, zijn niet voor het publiek toegankelijk. Op de begane grond zijn onder meer de Kappeyne van de Copellozaal, een expositieruimte onder de plenaire zaal en de 100 meter lange en ruim 24 meter hoge Statenpassage te vinden. De oude gebouwen die aan het Binnenhof liggen en daar hun eigen entree hebben, zijn vanuit de nieuwbouw binnendoor bereikbaar en bieden onder meer plaats aan de fracties van VVD en D66. Openbare vergaderingen worden in het oude deel niet meer gehouden, uitgezonderd hoorzittingen voor parlementair onderzoek in de vroegere plenaire vergaderzaal.