Bowie zingt gratis op Internet

ROTTERDAM, 12 SEPT. De nieuwe single van David Bowie, Telling Lies, is uitsluitend verkrijgbaar op Internet. Sinds vanmorgen vijf uur kunnen liefhebbers het nummer gratis downloaden. Dat wil zeggen: Bowie vraagt er geen geld voor. De enige die geld zal verdienen is de PTT. Met een gemiddelde computer en modem kost het al gauw een uurtje of twee om het bestand binnen te halen. Maar dan kun je ook genieten van cd-kwaliteit.

Het was vanmorgen dringen op de Bowie-homepage (http://www. davidbowie.com). Doordat velen gelijktijdig inlogden was het moeilijk verbinding te krijgen. Voorafgaand aan de 'release' van Telling Lies, een nummer met een stevige beat en veel techno-achtige geluiden, liet Bowie zich vannacht een uur lang interviewen op Internet. Nu was zoiets al eerder vertoond (door Michael Jackson onder anderen). Maar Bowie had iets origineels bedacht: een variant op Wie-van-de-drie. De vragen die fans van over de wereld (waaronder één uit Nederland) stelden aan de muzikant werden beantwoord door drie personen. Eén daarvan was Bowie (tenminste dat moeten we aannemen, want beelden waren er niet en de antwoorden verschenen in letters op het scherm). De andere twee 'vertelden leugens'. Erg originele vragen waren het niet die David 1, 2 en 3 kregen voorgeschoteld. Wanneer komt je nieuwe cd uit? Wanneer ga je weer op toernee? David 1 gaf de meest serieuze antwoorden. David 2 hing voortdurend de lolbroek uit. Op de vraag of Bowie zijn schilderijen eens ten toon gaat stellen antwoordde nummer 1 bescheiden: “Nee, ze zijn nogal raar”. En nummer 2: “Jahoor, ik werk aan een koffietafelboek.”

Nummer 2 deed erg zijn best om niet serieus genomen te worden. Maar was het niet juist typisch Bowie om een interviewer in de maling te nemen? De fans waren in verwarring. Toen ze elektronisch moesten kiezen wie de echte David Bowie was, kregen alle drie een derde van de stemmen. De 36,55 procent die voor David 1 koos had gelijk.

De voor de hand liggende vraag waarom Bowie zijn nieuwe single uitbrengt via Internet werd helaas door niemand gesteld. Is hij weer zijn tijd vooruit of was dit een platte publiciteitsstunt? De verkoop van zijn albums is namelijk al jaren over zijn hoogtepunt heen. Maar aangezien hitlijsten nog altijd worden bepaald aan de hand van verkoopcijfers in platenwinkels staat één ding al vast: Telling Lies wordt geen hit.

    • Jeroen van der Kris