Bols-zaak: huiszoeking bij optiehandelaar

AMSTERDAM, 12 SEPT. Het Openbaar Ministerie verdenkt een 34-jarige optiehandelaar en diens 43-jarige broer van misbruik van voorwetenschap bij de handel met effecten BolsWessanen. De afgelopen week heeft de politie huiszoekingen verricht in hun woningen in Zandvoort en Wassenaar.

Dit is desgevraagd bevestigd door de advocaat van beide broers, mr. D. Doorenbos (Wladimiroff & Spong). De huiszoekingen vormen de eerste concrete aanwijzing dat Justitie het onderzoek naar handel met voorkennis ook richt op de vloer van de optiebeurs. De woordvoerder van het arrondissementsparket in Amsterdam wilde vanmorgen geen commentaar in het belang van het onderzoek.

De huiszoekingen bij de optiehandelaar en diens oudere broer zijn naar alle waarschijnlijkheid een voorbode van hun arrestatie voor verhoor. Hun raadsman mr. D. Doorenbos hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen. Volgens Doorenbos zijn de broers bereid om met het Openbaar Ministerie en de Economische Controle Dienst (ECD) om tafel te gaan zitten. “Ik heb de officieren van justitie die deze zaak behandelen al proberen te overtuigen dat mijn cliënt niets heeft te verbergen en zonder problemen zo een verklaring wil afgeven”, zegt Doornbos. Doorenbos heeft van Justitie tot nog toe geen positieve reactie op zijn voorstel ontvangen.

Het onderzoek van Justitie richt zich op de periode van januari tot september 1994 en van januari tot en met juli 1995. Met name op 3 juli 1995 werd op de optiebeurs extreem veel gehandeld in put opties BolsWessanen, waarmee beleggers speculeren op een koersdaling. Een dag later daalde de koers inderdaad fors na een verlaging van de winstverwachting door BolsWessanen. Volgens Doorenbos hebben zijn cliënten de bewuste 3 juli inderdaad in BolsWessanen gehandeld, maar betreft het “betrekkelijk geringe omzetten” en was er geen sprake van voorkennis. Het was de optiehandelaar bekend dat hij op de lijst van justitie voorkomt, zo blijkt uit een verklaring van de bankier S. Bogaers. Bogaers is directeur van KBW Effectenbank, een dochter van de financiële groep Fortis, en commissaris van SB Management, het bedrijf waarmee optiehandelaar op de optiebeurs opereert. “Hij belde mij zo'n drie weken geleden en is daarop langsgekomen op kantoor. Hij zei me dat er extra naar hem werd gekeken, dat hij op het lijstje staat van mensen waar Justitie nu onderzoek naar doet”, aldus Bogaers gistermiddag desgevraagd.

Justitie heeft gisteren bekendgemaakt een vijfde verdachte in deze zaak te hebben aangehouden. De identiteit, leeftijd en woonplaats zijn niet bekendgemaakt. Volgens BolsWessanen gaat het niet om een medewerker van het concern: “We herhalen dat we niet verwachten dat nog meer medewerkers bij de zaak betrokken zijn. Dat hebben we begrepen van het Openbaar Ministerie.”, aldus een woordvoerster. Vorige week werd een 58-jarige directeur van BolsWessanen uit Bentveld aanhouden en vrijdag werd diens hechtenis met tien dagen verlengd. Eerder werden al een voormalige, 50-jarige, restauranthouder uit Bentveld en diens 55-jarige vriendin aangehouden, en een 50-jarige ex-ondernemer uit Noordwijkerhout. Na verhoor zijn zij op vrije voeten gesteld. Uit hun uitlatingen blijkt dat Justitie er rekening mee houdt dat een netwerk van een vijftiental personen bij de handel met voorkennis is betrokken.

“Iedereen die op 3 juli 1995 in put-opties BolsWessanen handelde is potentieel verdacht”, merkt advocaat Doorenbos op. “Ik hoop niet dat iedereen die die dag heeft gehandeld in de politiecel terecht komt.”

    • Karel Berkhout
    • Geert van Asbeck