Aandeelhouders ECT: twee maanden om Nedlloyd uit te kopen

De ECT-aandeelhouders Pakhoed, Internatio-Müller en de Nederlandse Spoorwegen krijgen twee maanden de tijd om hun mede-aandeelhouder Nedlloyd uit te kopen. Nedlloyd heeft de drie overige aandeelhouders gisteren ingelicht over de komende samenwerking met de Britse rederij P&O en de consequenties daarvan voor het belang in het containeroverslagbedrijf ECT.

Nedlloyd, dat zijn ECT-belang wil inbrengen in de nieuwe containerrederij P&O Nedlloyd, is verplicht zijn aandelen eerst aan de andere aandeelhouders aan te bieden. Een woordvoerder van Nedlloyd wilde niet zeggen tegen welk bedrag Nedlloyd zijn belang van 30,56 procent zal aanbieden. Dat gebeurt op marktconforme voorwaarden, aldus de zegsman.

De directiewoordvoerder van ECT liet dinsdag al weten dat het bedrijf in grote onzekerheid verkeert over de toekomstige eigendomsverhoudingen. Bij ECT wordt het bepaald niet uitgesloten geacht dat Pakhoed, Internatio en NS gebruik zullen maken van deze mogelijkheid hun belang in het overslagbedrijf te vergroten.

Door de samenvoeging van de containeracitiviteiten van Nedlloyd en P&O ontstaat een onderneming met een netto bezit (activa minus leningen) van 1,5 miljard dollar. Nedlloyd zal 175 miljoen dollar aan P&O betalen, omdat de inbreng van P&O in de nieuwe onderneming, waarin beide rederijen een belang van 50 procent krijgen, groter is dan die van Nedlloyd. Mocht Nedlloyd zijn belang in ECT kwijt raken, dan zal het wegvallen van de ECT-aandelen door contanten worden gecompenseerd.