Warmtekrachtcentrale

Foto: ERICA - Twee grote warmtekrachtcentrales in Zuidoost- Drenthe, gebouwd ten behoeve van de glastuinbouwsector, zijn maandag officieel in gebruik genomen. Minister de Boer gaf hiertoe het startsein. De realisatie van de twee grootschalige warmtekrachtcentrales is een gevolg van de toenemende vraag van tuinders in het gebied naar kleine warmtekrachtinstallaties.

Gasunie en EDON hebben voor dit project een vennootschap onder firma opgericht. Deze vennootschap, GasEdon Emmen heeft de bouw en exploitatie van centrales en het warmtedistributienet voor haar rekening genomen. Door de grootschalige aanpak zal jaarlijks 80 miljoen kubieke meter aardgas kunnen worden bespaard. Het unieke aan de, onbemande, centrales is dat zij met een hoogte van dertien meter de laagste van Europa zijn. Een 'normale' centrale haalt doorgaans 40 tot 50 meter. Er is gekozen voor laagbouw met het oog op de inpassing in het landschap. Met het project is een investering van ongeveer 285 miljoen gulden gemoeid. (Foto Sake Elzinga)