VS dreigen weer met aanval op Irak

WASHINGTON / BAGDAD / SULAYMANYA, 11 SEPT. De Verenigde Staten hebben Irak gisteren weer gewaarschuwd dat het een nieuwe aanval kan verwachten als het doorgaat zijn luchtverdediging in het zuiden te herstellen. Bagdad heeft in antwoord op de overwinning in Noord-Irak door de KDP, zijn Koerdische bondgenoot, de in 1991 ingestelde blokkade van het Koerdische noorden opgeheven.

Zegslieden in het Pentagon meldden dat Irak drie of vier luchtdoelbatterijen die bij de raketaanvallen van vorige week dinsdag en woensdag waren beschadigd, had hersteld, ondanks eerdere scherpe Amerikaanse waarschuwingen dat niet te doen. De voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal John Shalikashvili, meldde zondag al dat Irak zijn luchtverdediging repareerde.

Een woordvoerder van het State Department wees er tegelijk op dat Noord-Irak, waar Saddam Hussein de laatste dagen zijn invloed heeft kunnen vergroten, van minimaal strategisch belang is. “Onze primaire strategische belangen liggen in het zuiden, omdat onze bondgenoten in het zuiden zijn (..) En wij zullen hen tegen Saddam Hussein beschermen”.

De Iraakse president kondigde gisteren een amnestie af voor zijn Koerdische opposanten, wat zijn Koerdische bondgenoot Masoud Barzani eerder op de dag al deed. De verslagen Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) riep de Koerden echter op Saddam niet te vertrouwen. Tegelijkertijd werd de olie- en handelsblokkade van het gebied ingetrokken. Om het sinds 1991 de facto onafhankelijke gebied te straffen, had Irak alle publieke voorzieningen afgesneden.

Tienduizenden Koerden die de afgelopen dagen uit het voormalige PUK-bolwerk Sulaymanya waren gevlucht uit angst voor de komst van Iraakse troepen in het kielzog van de KDP, stromen weer terug naar de stad nu blijkt dat Bagdad zich nog op afstand houdt.

De stad Arbil, die twee weken geleden door de KDP werd veroverd, werd wel korte tijd door het Iraakse leger bezet, waarna arrestaties en executies werden gemeld. Ongeveer 5.000 Koerden, onder wie PUK-leider Jalal Talabani en tientallen van zijn commandanten, zijn daarentegen de grens met Iran overgegaan.

Volgens vluchtelingen openden KDP-guerrillastrijders gisteravond aan de grens met Iran het vuur op een groep Iraakse Koerden. Vier mensen zouden zijn gedood. “Eerst vroegen ze ons vriendelijk naar huis terug te gaan, maar toen mensen hen het hoofd boden, begonnen ze te schieten”. (Reuter, AP, AFP)