Voorzitter van Ajax wil staafgooier 'niet ruïneren'

AMSTERDAM, 11 SEPT. “Van een kale kip is het moeilijk veren plukken”, zei Ajax-voorzitter M. van Praag gisteren vanuit het Franse Auxerre, waar zijn club vanavond voor de Champions League in actie komt.

Hij doelde op de supporter, die van de rechter aan Ajax een half miljoen gulden moet betalen wegens het gooien van een staaf bij de wedstrijd Ajax-Austria Wien, in september 1989. “Ajax zal binnenkort met hem in overleg treden over een regeling. Hij hoeft financieel helemaal niet geruïneerd te worden”, aldus Van Praag.

Advocaat M. Hersman van de staafgooier toont zich verbaasd over de woorden van de Ajax-voorzitter. “Dat er bij mijn cliënt weinig te halen is, wist Van Praag in 1989 al”, zegt ze. “Waarom heeft de club dan zeven jaar lang geprocedeerd om dat enorme bedrag te krijgen? Bovendien heb ik in die tijd meer dan eens contact gezocht met Ajax om tot een oplossing te komen. En waarom hoor ik nu via de media en niet rechtstreeks dat Ajax een schikking wil?

Hersman had gehoopt dat de affaire rond de staafgooier “een zachte dood” zou sterven. “Sinds de uitspraak van de Amsterdamse rechter, op 15 mei 1995, heeft Ajax nog geen incassopoging bij mijn cliënt gedaan”, vertelt ze. Ze voegt daaraan toe dat de staafgooier naar haar idee al voldoende is gestraft. Hij is veroordeeld tot vijf maanden tuchtschool, waarvan twee voorwaardelijk.

“Een keer moet het afgelopen zijn voor die knul die destijds pas zeventien jaar was”, meent Hersman. “Toen Patrick Kluivert moest voorkomen, zat Van Praag op de eerste rij. Hij riep iets van: een misstap kan zo'n jongen begaan, er moet voor hem een weg terug zijn naar het gewone leven. Van Praag begint het te snappen, dacht ik even. Maar voor iemand die goed kan voetballen, gelden in zijn ogen andere normen dan voor een supporter.”

In de civielrechterlijke zaak tegen de staafgooier is Ajax volgens Hersman “op de stoel van de strafrechter gaan zitten”. “Ajax maakte misbruik van de mogelijkheden die de wet biedt”, meent ze. “Het ging de club niet om de vergoeding van de schade, maar om mijn cliënt extra leed toe te brengen. Want méér dan honderd gulden per maand mag je wettelijk niet eisen van iemand die weinig meer dan het minimumloon verdient.”

Maandag zei Van Praag nog dat met de rechter was afgesproken dat het vonnis ten uitvoer zou worden gebracht, “ongeacht de financiële draagkracht van de supporter”. “De veroordeling moet ertoe leiden dat fans zich nog eens achter de oren krabben voordat ze schade aanrichten”, voegde hij daaraan toe.

Hersman meent dat Ajax “een zondebok” zocht, terwijl de staafgooier niet alleen verantwoordelijk was voor de schade die de club in 1989 leed. In een tussenvonnis oordeelde de rechter in 1992 dat de beveiliging bij de wedstrijd tegen Austria Wien gebrekkig was. De Europese voetbalunie (UEFA), die Ajax een jaar lang uitsloot, kwam tot dezelfde conclusie. De UEFA was verder van oordeel dat de stadionspeaker (Freek de Jonge) het publiek had geprovoceerd. De cabaretier riep tijdens de ontmoeting in het Duits de Oostenrijkse president Waldheim op om nazi-jager Wiesenthal te bellen.

Of Hersman nog stappen neemt tegen Freek de Jonge, hangt af van de opstelling van Ajax. “Als Ajax geen gebruik maakt van de veroordeling die er thans ligt, dan hoef ik de pijn verder niet te delen”, zegt de advocate van de staafgooier.