Tokio start onderzoek draagbare telefoon

TOKIO, 11 SEPT. Het Japanse ministerie van Posterijen en Telecommunicatie wil een uitgebreid onderzoek beginnen naar de effecten van electromagnetische golven van draagbare telefoons op het menselijk lichaam. Dit heeft de krant Asahi gisteren gemeld.

Het ministerie reageert hiermee op groeiende ongerustheid bij de bevolking die gepaard gaat met de explosieve groei in de verspreiding van deze telefoons. De apparaten blijken niet slechts handig te zijn, maar ook te zorgen voor de nodige overlast.

In Japan circuleerden per augustus ruim 18 miljoen draagbare telefoons, dat wil zeggen één op elke zeven inwoners. Omdat de telefoons vlak naast het hoofd moeten worden gehouden tijdens het gebruik zouden de golven die deze telefoons uitzenden invloed kunnen hebben op het lichaam. De krant Asahi sprak over aanwijzingen dat “de stralen de ontwikkeling van kanker en leukemie bevorderen”. De krant wijst er echter tevens op dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) afgelopen april stelde dat een oorzakelijk verband nog nimmer hard is gemaakt.

Het ministerie wil nu in het komende begrotingsjaar 1,5 miljard yen (23 miljoen gulden) vrijmaken voor onderzoek naar de precieze effecten van de electromagnetische golven op levende organismen. De effecten van de golven op medische apparatuur hebben er inmiddels toe geleid dat in veel ziekenhuizen in Japan het gebruik van deze telefoons is verboden. Zo raken bijvoorbeeld pacemakers van slag als een werkende draagbare telefoon in de nabijheid komt.

De enorme verspreiding van deze telefoons leidde er onlangs toe dat de publieke omroep NHK in het wekelijkse programma 'Hoe hoort het eigenlijk' uitgebreid aandacht besteedde aan het welgemanierd gebruiken van een draagbare telefoon. De overlast heeft er inmiddels toe geleidt dat een groeiend aantal hotels en restaurants het gebruik binnenshuis verbiedt.

    • Hans van der Lugt