Titelhouder Bayern kansloos in Valencia

ROTTERDAM, 11 SEPT. Zonder zelf te spelen heeft Romario zijn club Valencia aangespoord tot een verrassend grote zege op Bayern München. De titelhouder verloor in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi de heenwedstrijd in Spanje met 3-0. Engongo, Lopez en Moya beslisten het aantrekkelijke duel.

De Braziliaanse ster Romario moest gisteravond in Valencia op de tribune plaatsnemen wegens conditionele problemen. De spanning tussen coach Aragones en Romario vertaalde zich op het veld. Valencia speelde vol overgave. De Spaanse club kende een zwakke competitiestart, Bayern maakte in de Bundesliga juist een goede indruk. Een avondje Europa-Cupvoetbal bleek eens te meer onvoorspelbaar. Bayern kwam er niet te pas op het drassige veld.

In Londen speelde Arsenal een ongelukkige wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach: 2-3. Na een kwartier moest Bergkamp zich laten vervangen met een spierblessure. Zijn vervanger Helder raakte bijna elke bal verkeerd en kon de verdediging van Borussia geen moment verontrusten. De Pool Juskowiak en aanvoerder Effenberg zorgden voor 0-2, Merson bracht de spanning terug, waarna Passlack de wedstrijd besliste: 1-3. Een late tegentreffer van Wright geeft Arsenal nog een sprankje hoop op de return in Duitsland.

Ook Celtic kreeg een lesje in effectiviteit van een Duitse club. HSV won in Glasgow met 2-0. Het Schotse elftal, met Van Hooijdonk onopvallend in de spits, kreeg de beste kansen. De goals vielen aan de andere kant. Al na drie minuten scoorde Bäron. De Portugees Cadete van Celtic maakte voor rust de gelijkmaker, maar scheidsrechter Colina keurde het doelpunt af. Halverwege de tweede helft zorgde Schupp voor de 2-0 eindstand.

Newcastle United hield de Britse eer hoog. De miljoenenclub van manager Keegan won voor eigen publiek met 4-0 van het Zweedse Halmstads. Een zogenaamde bicycle-kick, een volley met beide benen in de lucht, van de Colombiaan Asprilla bracht de Engelse fans in extase. In Birmingham behaalde het Zweedse Helsingborg een verrassend gelijkspel tegen Aston Villa: 1-1.

Van de Belgische ploegen verloor Anderlecht in Rusland met 2-1 van Vladikavkaz. Landskampioen Club Brugge, uitgeschakeld in de Champions League, kwam in eigen stadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen het Deense Lyngby. Germinal Ekeren won in Antwerpen met 2-0 van het Oostenrijkse Grazer AK.