Speculaties over ziekte van de paus

ROME, 11 SEPT. Nadat hij zelf had toegegeven dat paus Johannes Paulus II problemen heeft met zijn gezondheid, heeft zijn woordvoerder gisteren ontkend dat de kerkvorst binnenkort voor onderzoek moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

De speculaties vloeien voort uit de uitspraken van woordvoerder Joaquin Navarro Valls tijdens het bezoek van de paus aan Hongarije, eind vorige week. Hij bevestigde toen dat de paus een hardnekkige darminfectie heeft die drie keer eerder dit jaar heeft opgespeeld. De bron van de infectie is nog niet opgespoord.

Als een “persoonlijke hypothese” zei Navarro Valls, die zelf arts is geweest, dat de problemen mogelijk een gevolg zijn van beschadigingen aan de ingewanden na de operaties in 1981 na de aanslag op de paus door de Turk Mehmet Ali Agca. In 1992 was bij de paus een darmtumor verwijderd die volgens het Vaticaan toen nog goedaardig was.

Maar een andere opmerking van hem leidde tot nieuwe speculatie dat de paus lijdt aan de ziekte van Parkinson. Twee jaar geleden was een bericht hierover van de Spaanse jezuïet Pedro Miguel Lamet fel ontkend. Zaterdag zei Navarro Valls dat de duidelijk waarneembare trilling van de linkerhand wordt veroorzaakt door een aandoening in het “extrapiramidale systeem”, een onderdeel van het centrale zenuwstelsel. De ziekte van Parkinson is een van de mogelijke aandoeningen van het extrapiramidale systeem. Navarro Valls heeft zich gisteren niet uitgelaten over de speculaties over de ziekte van Parkinson.