Rusland ruilt archiefstukken

MOSKOU, 11 SEPT. De Russische Federatie heeft zich bereid verklaard om archiefstukken die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger uit Liechtenstein zijn ontvreemd, aan het mini-staatje terug te geven. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag.

Moskou krijgt in ruil het archief van de Russische Witte Gardist Sokolov terug dat documenten bevat over de moord op de laatste Russische tsaar. Vorst Adam II van Liechtenstein kocht het archief onlangs op een veiling in Londen. Het archief van de Liechtensteinse vorstenfamilie werd door de Sovjet-strijdkrachten buitgemaakt tijdens de bezetting van Oostenrijk.

De transactie beantwoordt aan het Russische standpunt, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog buitgemaakte kunstschatten alleen terug worden gegeven aan het land van herkomst in ruil voor gelijkwaardige kunstschatten.