Renault verwacht voor dit jaar verlies

PARIJS, 11 SEPT. Renault komt dit jaar waarschijnlijk uit op het eerste verlies in tien jaar. Dit heeft de Franse fabrikant van personenauto's en bedrijfswagens gisteren laten weten bij de presentatie van de tegenvallende halfjaarcijfers.

Renault zag de nettowinst in de eerste helft van dit jaar fors dalen tot 158 miljoen franc (52 miljoen gulden. In dezelfde periode van het vorig jaar kwam het nettoresultaat nog uit op 1755 miljoen franc. Gemeten aan het bedrijfsresultaat belandde Renault in de rode cijfers. Het verlies kwam uit op 225 miljoen franc, terwijl het concern vorig jaar nog een winst van 1515 miljoen boekte. De omzet zakte van 96,2 miljard tot 94,1 miljard franc, zo maakte de onderneming gisteren bekend.

De minder goede cijfers zijn grotendeels te wijten aan de personenautodivisie, veruit de grootste afdeling van het concern. Hier leed Renault een operationeel verlies van 911 miljoen franc als gevolg van de afnemende vraag op de binnenlandse markt. De moordende concurrentie speelde de fabrikant parten. In de eerste zes maanden vorig jaar leverden de personenauto's nog een positief bedrijfsresultaat van 358 miljoen franc op.

Renault kreeg tegelijkertijd ook te kampen met tegenvallende cijfers in de vrachtwagendivisie. Hier zakte de operationele winst van 519 miljoen tot 26 miljoen franc. Slechts de financiële divisie scoorde beter met een bedrijfsresultaat van 660 miljoen franc vergeleken met 638 miljoen franc.

De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn somber, zo liet het bedrijf weten. Het uiteindelijke resultaat kan wel eens negatief zijn. Dat zou het eerste verlies in tien jaar tijd betekenen. Vorig jaar maakte het concern een nettowinst van 2,1 miljard franc bij een omzet van 184 miljard franc. Dat was overigens al flink minder dan het jaar ervoor, toen het nettoresultaat uitkwam op 3,6 miljard franc bij een omzet van 179 miljard franc.

Tot het derde kwartaal kan de fabrikant nog profiteren van de premie die de Franse overheid verstrekt bij de aankoop van een nieuwe auto, maar in het vierde kwartaal houdt Renault ernstig rekening met een aanzienlijke vermindering. Daarbij verwees het concern naar de zwakke consumentenbestedingen. (Reuter, KRF, DPA)