Koning eist openheid van Belgische justitie

BRUSSEL, 11 SEPT. Met een ongebruikelijke tussenkomst heeft de Belgische koning Albert gisteren gepleit voor volledige opheldering in de zaak rond kinderontvoerder Dutroux. Ook wil hij dat justitie efficiënter en 'menselijker' wordt en dat ze beter wordt gecontroleerd.

De Belgische koning deed zijn opmerkelijke oproep in een verklaring aan het persbureau Belga. Volgens experts heeft hij niets ongrondwettelijks gedaan, maar wel het gebruik doorbroken dat zijn gesprekken met ministers geheim blijven. Ondanks het uitzonderlijke van het koninklijke communiqué, is er in België gematigd gereageerd. Kritiek kwam er wel van de voorzitter van de Franstalige liberale partij PRL, Louis Michel. Hij vindt dat “het debat over de staat van de staat” in het parlement moet plaatshebben. De koning ontving de afgelopen dagen de ouders van verdwenen en vermoorde kinderen.

In de zaak rond de in 1991 vermoorde socialistische voorman André Cools is in Luik een zesde verdachte gearresteerd. Het gaat om Giuseppe (Pino) di Mauro, de voormalige chauffeur van de eveneens aangehouden oud-minister Alain van der Biest. Di Mauro zou de moord mede hebben beraamd. Drie andere verdachten, Richard Taxquet, Dominico Castellino en Carlo Todarello werden eind vorige week aangehouden en hebben bekentenissen afgelegd. Inmiddels heeft ook een vierde verdachte, Cosimo (Simon) Solazzo, bekend de praktische organisatie van de moord te hebben geregeld, zoals het vervoer van de twee huurmoordenaars en hun verblijfplaats.

De zondag gearresteerde oud-minister Van der Biest blijft betrokkenheid bij de moord ontkennen.

Pagina 4: Extra geld voor justitie

Er komt voorlopig geen parlementair onderzoek naar de zaak Cools. Minister van justitie heeft dit gisteren verklaard in de Kamercommissie van justitie. De extreemrechtse partij Vlaams Blok en de PRL hadden om zo'n onderzoek gevraagd, maar De Clerck wil wachten op uitleg van justitie.

De Clerck bepleitte permanente controle op de magistratuur van buitenaf, bijvoorbeeld door een comité van deskundigen. Tot nu toe hebben magistraten zich heftig verzet tegen controle door derden. Zo moesten eerder dit jaar twee professoren die waren belast met de doorlichting van het gestrande onderzoek naar de bende van Nijvel, hun opdracht inleveren omdat magistraten niet wilden meewerken.

De Clerck maakte bekend dat voor de eerder aangekondigde maatregelen om justitie efficiënter te maken, 42 miljoen frank (ruim 2 miljoen gulden) per jaar wordt uitgetrokken. Dit geld wordt onder andere besteed aan extra personeel, begeleiding van gedetineerden en slachtofferhulp. De justitieminister gaat zijn Europese collega's voorstellen in België een centrum voor onderzoek naar verdwenen kinderen op te richten.

In de zaak rond kindermoordenaar Dutroux is een zoekactie begonnen in en rond het huis van de vader van Dutroux in Tienen. Na de verhoren van 23 mensen uit de omgeving van de eerder aangehouden politie-inspecteur Georges Zicot zijn voor zover bekend nog geen arrestaties verricht. Een rijkswachter wordt nog altijd ondervraagd, vanmiddag wordt beslist over zijn aanhouding.