Kamerleden Hillen en Kokkoek vragen minister Sorgdrager om uitleg

De Kamerleden Hillen en Koekkoek (CDA) hebben minister Sorgdrager (Justitie) vanochtend schriftelijk opheldering gevraagd over de mogelijke betrokkenheid van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) bij het werk van de omstreden Haarlemse drugsrechercheurs Langendoen en Van Vondel.

Zij doen dit nadat deze krant gisteren meldde dat in een 'staatsgeheime' versie van het rapport van de rijksrecherche over Langendoen en Van Vondel onderzoeksgegevens staan die wijzen op Amerikaanse betrokkenheid. Deze gegevens komen niet voor in het openbaar gemaakte rapport van de rijksrecherche. De CDA'ers willen weten waarom deze passages in openbare rapport ontbreken. Andere fracties in de Tweede Kamer nemen genoegen met de mededeling van het ministerie van Justitie, dat gisteren liet weten dat de aanzijzingen over Amerikaanse betrokkenheid zijn onderzocht maar geen bewijs opleverden. Hillen en Koekkoek willen ook van Sorgdrager weten wanneer het toegezegde onderzoek naar de rol van buitenlandse opsporingsdiensten in Nederland gereed zal zijn.

    • Marcel Haenen
    • Tom-Jan Meeus