Jalabert profiteert van valpartij rivalen

MURCIA, 11 SEPT. Laurent Jalabert heeft zijn voorsprong in de Ronde van Spanje verstevigd. De kopman van de Spaanse Once-formatie was aan het slot van de vierde etappe als enige favoriet niet betrokken bij een valpartij. De sprintzege in Murcia ging naar de Belg Tom Steels, die eerder succesvol was in de voorjaarswedstrijden Omloop Het Volk en Gent-Wevelgem.

De Franse favoriet Jalabert vergrootte zijn voorsprong op de Spaanse favoriet Miguel Indurain tot meer dan een minuut. De Zwitser Tony Rominger heeft inmiddels acht minuten achterstand op de eindwinnaar van vorig jaar. Voor Jalabert betekent de Vuelta een herkansing van een grotendeels verloren seizoen. In maart raakte hij geblesseerd aan zijn knie in Parijs-Nice. In de Tour de France moest hij de strijd voortijdig staken met maagklachten.

Na afloop van de vierde etappe wilden de wedstrijdcommissarissen de gevallen coureurs aanvankelijk dezelfde eindtijd toerekenen als de niet gevallen renners. Die overweging leidde tot felle reacties van Manolo Saiz, de ploegleider van Jalabert. De Spanjaard dreigde zelfs zijn team terug te trekken uit de Vuelta. “Regels zijn regels. Alleen als de valpartij in de laatste kilometer was gebeurd, had de jury dezelfde tijd mogen rekenen.” De Zwitserse juryvoorzitter Wermelinger zag de bui al hangen en interpreteerde het reglement correct.

Het peloton heeft gisteren de jonge Spaanse renner Mariano Rojas herdacht. De ploeggenoot van Jalabert en Alex Zülle kwam in de buurt van Murcia om het leven, toen hij eind juni met zijn auto tegen een vrachtwagen botste. De renners van ONCE legden een bos bloemen op de plek waar het ongeluk plaats vond. (ANP)