Hogere halfjaarwinst Smit Internationale

Sleep en bergingsconcern Smit Internationale heeft de nettowinst in de eerste zes maanden van 1996 met 0,8 miljoen gulden opgevoerd tot 10,6 miljoen. De winstgroei was te danken aan de resultaten van de niet geconsolideerde deelnemingen. Het bedrijfsresultaat daalde met 4 miljoen tot 13,7 miljoen.

Vooral de winst bij de marktgroep Port & Coastal in Europa stond in het eerste halfjaar onder druk. Onder deze divisie vallen bij voorbeeld haven- en kustsleepvaart, bokkenverhuur en de sleep- en duwvaart op rivieren. Smit Internationale heeft met name in Rotterdam last van een hevige tarievenslag, die in gang is gezet door sleepbedrijf Kotug. Inmiddels zijn maatregelen genomen die de winstgevendheid moeten herstellen.

Voor geheel 1996 verwacht de directie van Smit Internationale een toename van het resultaat, in lijn met de winstontwikkeling in het eerste halfjaar. Vorig jaar kwam de nettowinst uit op 20,8 miljoen.

Smit heeft eerder dit jaar aangekondigd op zoek te zijn naar een strategische partner. De gesprekken hierover hebben nog niet tot resultaat geleid.