Fusie P&O Nedlloyd zaait bij ECT onrust

ROTTERDAM, 11 SEPT. De aangekondigde fusie tussen P&O en Nedlloyd heeft voor onrust gezorgd bij het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT. “ECT wil graag zo snel mogelijk duidelijkheid over de consequenties die de fusie heeft”, zegt woordvoerder Dekkers van de ECT-directie.

ECT is vooral geïnteresseerd in de vraag of de plannen van Nedlloyd en P&O gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de nieuwe terminals van ECT op de Maasvlakte. Aan het eind van deze maand zal de eerste van acht nieuwe terminals die in 2000 klaar moeten zijn worden geopend. Na de Amerikaanse containerrederij SeaLand is Nedlloyd de tweede grote klant van ECT die een eigen terminal krijgt op de Maasvlakte.

Nedlloyd wil de terminal gaan gebruiken met zijn partners in de zogeheten Global Alliance, waarin het Rotterdamse bedrijf samenwerkt met drie andere rederijen uit het Verre Oosten en de Verenigde Staten. Maar naast het feit dat Nedlloyd gisteren nog geen uitsluitsel kon geven hoe de samenwerking met P&O er in de toekomst op de Maasvlakte uit gaat zien, is tevens onduidelijk hoe Nedlloyd in de toekomst met zijn partners in de Global Alliance zijn zaken afwikkelt.

Nedlloyd heeft een belang van 30,6 procent in ECT, dat het transportconcern ingebracht heeft in de fusie met P&O. Ook dat verontrust ECT. Naast Nedlloyd hebben ook Pakhoed en Internatio-Müller een belang van 30,6 procent in ECT. De NS bezitten de rest van de aandelen ECT.

Conform de afspraken zou Nedlloyd zijn aandelen eerst dienen aan te bieden aan de overige aandeelhouders, voordat er sprake kan zijn van de nieuwe eigenaar P&O Nedlloyd. Pakhoed heeft nog niet gereageerd op de nieuwe situatie. Internatio-Müller wil eerst meer duidelijkheid voordat een oordeel wordt geveld. “Eerst moet duidelijk zijn of Nedlloyd een aanbiedingsplicht heeft van de aandelen of niet”, zegt M. Salomons, secretaris van de raad van bestuur van Internatio. “We beraden ons nog. Of wij eventueel de aandelen Nedlloyd in ECT willen overnemen is nog niet beslist. Dat is nog niet aan de orde.”

De directie van ECT is niet betrokken geweest bij de redersfusie. Nedlloyd heeft de directie vlak voor de bekendmaking geïnformeerd. ECT wil op termijn een notering aanvragen op de Amsterdamse beurs. Of dit wordt gedwarsboomd door de eventuele nieuwe eigendomsverhoudingen binnen ECT wordt nog bestudeerd.