Constantijn Huygens-prijs voor Ten Berge

DEN HAAG, 11 SEPT. De schrijver H.C. ten Berge (57) krijgt dit jaar de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. Dat heeft de Jan Campert-stichting gisteren bekendgemaakt. Ten Berge is vooral bekend als dichter, essayist en tijdschriftredacteur.

Hij debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw, waarvoor hij de poëzie-prijs van de stad Amsterdam kreeg. In 1969 verscheen zijn eerste proza-werk, Canaletto en andere verhalen.

Ten Berge voelt zich in zijn werk aangetrokken tot afgelegen gebieden en natuurvolkeren. Hij verzamelde een groot aantal sagen en mythen van indianen en Inuit waaruit binnenkort bij Meulenhoff een bloemlezing verschijnt. Ook ijverde hij onvermoeibaar voor de herwaardering van de schrijver F.C. Terborg met wie hij zich ten nauwste verwant voelde. Over hem schreef hij het essay De schrijver als grenskozak.

Het werk van Ten Berge heeft nooit veel waardering gekregen. Hoewel hij al jaren een van de zwaarst gesubsidieerde schrijvers van Nederland is, is zijn meeste werk altijd met enige reserve ontvangen.

Hij wordt nog het meest gewaardeerd als de initiatiefnemer van het nog altijd bestaande tijdschrift Raster, waarvan hij ook jaren lang redacteur was. Enkele jaren geleden was hij een van de genomineerden voor de AKO-prijs.

Behalve de Constantijn Huygens-prijs van 10.000 gulden heeft de Jan Campert-stichting gisteren vier kleinere prijzen van elk 5000 gulden toegekend. De Jan Campert-prijs voor poëzie gaat naar Huub Beurkens voor zijn gedichtenbundel Iets zo eenvoudigs. De F. Bordewijk-prijs naar Wessel te Gussinklo voor zijn roman De Opdracht. Piet Meeuse krijgt de J. Greshoff-prijs voor zijn essaybundel Doorkijkjes en Tine van Buul krijgt de G.H. 's-Gravenzande-prijs voor haar stimulerende rol in de kinder- en jeugdliteratuur. De Jan Campert-stichting reikt de prijzen op 13 december in Pulchri Studio in Den Haag uit.