Componisten genomineerd voor filmprijs

AMSTERDAM, 11 SEPT. De componisten Henny Vrienten, Theo Nijland en Vincent van Warmerdam zijn genomineerd voor de Vakprijs Filmmuziek, die tijdens het zestiende Nederlands Film Festival (NFF) zal worden uitgereikt. Dit maakte de directeur van het NFF, Jacques van Heijningen, gisteren bekend tijdens een persconferentie.

De Vakprijs, een speciaal Gouden Kalf, wordt jaarlijks uitgereikt in een andere categorie. De toekenning vindt plaats na een enquête onder Nederlandse filmmakers.

Op het NFF, dat duurt van woensdag 25 september tot en met vrijdag 4 oktober, zullen 74 films in première gaan, waaronder vier lange speelfilms: De nieuwe moeder van Paula van der Oest, die op 25 september de openingsfilm van het NFF is, De Kersenpluk van Arno Kranenborg, Dying to Go Home van George Sluizer, en Hufters en hofdames van Eddie Terstal.

Verder gaan er documentaires in première van Johan van der Keuken, Hans Hylkema en Theo van Gogh en Theodor Holman, terwijl nieuwe televisiefilms als In naam der koningin en De langste reis voor het eerst worden vertoond.

Tijdens de filmdagen kent een jury Gouden Kalveren toe in twaalf categorieën, voor onder meer de beste speelfilm. De jury bestaat dit jaar uit Ronnie Gerschtanowitz, Maria Peters, Frank Bak, Cas Enklaar, Frouke Fokkema, Krijn Meerburg en Loes Wouterson.