Chemie en staal stelen show op hoger Damrak

AMSTERDAM, 11 SEPT. Bedrijven in de chemie en staal stonden vanmorgen in de belangstelling op de Amsterdamse effectenbeurs. DSM, Akzo Nobel en Hoogovens trokken de aandacht. Het AEX-koersgemiddelde steeg met 1,89 punten tot 564,15 rond het middaguur.

AMSTERDAM De AEX was gisteren geëindigd op een bescheiden winst van 0,62 punten nadat de graadmeter voor de belangrijkste aandelen rond het middaguur nog had gestaan op een winst van meer dan 5,5 punt.

De koersstijging van chemieconcern DSM was vanmorgen het meest opvallend. Het aandeel steeg met maximaal 4,10 gulden naar 162 gulden. Akzo Nobel boekte een winst van 1,80 gulden tot 193 gulden en de koers van Hoogovens steeg met 80 cent tot 62,20 gulden.

Deze bedrijven behoren alledrie tot de categorie cyclisch, waarmee wordt bedoeld dat de resultaten sterk meebewegen met de veranderingen in de economische groei.

Koninklijke Olie boekte een winst van 80 cent op 260,30. Heineken herstelde zich iets van de klap van gisteren. De koers klom voorzichtig met 60 cent naar 363,50 gulden. Heineken publiceert vrijdag cijfers over het eerste halfjaar. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Nedlloyd, dat de afgelopen dagen winst boekte naar aanleiding van de gedeeltelijke fusie met concurrent P & O, deed vanmorgen een kleine stap terug. De koers daalde met 90 cent tot 46,10 gulden. Het aandeel KLM stond opnieuw onder druk en leverde veertig cent in op 45,30 gulden.

Onder de kleinere fondsen was HES Beheer de grootste verliezer. De Rabobank gaf een verkoopadvies voor het aandeel, omdat het winstperspectief volgens de bank beperkt is. Hes Beheer ging onderuit met 1,60 gulden op precies 9 gulden.

De beurs strafte tegenvallende winstcijfers van Smit Internationale af. “Er werd op een forse stijging gerekend”, aldus de handelaar. Smit liet liefst 9 gulden liggen op 79 gulden. Mendes Gans, de kleine bank waarvan ING een aandelenpakket overneemt, boekte vanmorgen opnieuw winst. Bij een omzet van acht aandelen (dubbeltelling) noteerde het incourante fonds een winst van 400 gulden op 12.400 gulden.

De dollar heeft vanmorgen zijn opmars van de afgelopen dagen voortgezet. De Amerikaanse munt noteerde kort na opening van de handel in Amsterdam 1,6925 gulden tegenover een slotkoers, gisteren, van precies 1,69 gulden. De dollar boekte gisteren al winst in New York. Daar reageerden beleggers op uitlatingen van Janet Yellen, directielid van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Zij verklaarde in een vraaggesprek voor de radio dat de economie in de VS te hard groeit en dat het gevaar van inflatie de kop op kan steken.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren, na twee dagen van forse koersstijgingen, over het algemeen een fractie lager gesloten. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot 6,65 punten lager op 5727,19.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zetten winstnemingen de koersen aanvankelijk voor een daling van de aandelenkoersen. In de loop van de handel sloeg de stemming om. Vooral de grote fondsen, waaronder Toyota Motor en Honda Motor, waren in trek. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen sloot 11,45 punten hoger op 20.571,04.