Berlijn kandidaat voor Schönberg Instituut

BERLIJN, 11 SEPT. De Akademie der Künste in Berlijn heeft zich kandidaat gesteld voor het huisvesten van het Schönberg Instituut, dat het beheer voert over de nalatenschap van de componist Arnold Schönberg, die nu in de Universiteit van Los Angeles is ondergebracht.

De muziekafdeling van het Haagse Gemeentemuseum heeft al eerder het aanbod gedaan onderdak te verschaffen aan de omvangrijke collectie partituren, brieven, schilderijen, tekeningen en huisraad, waarvan de waarde wordt geschat op tussen de 60 en 80 miljoen gulden. Staatssecretaris Nuis (OCW) maakt op Prinsjesdag bekend hoe hij staat tegenover een subsidieverzoek van 1,5 miljoen gulden per jaar om het Schönberg Instituut in Den Haag te vestigen.

Ook Wenen en New York hebben belangstelling voor het archief. De collectie is eigendom van de kinderen van Schönberg, die ontevreden zijn over de huidige huisvesting van het Schönberg Instituut in Los Angeles. Schönberg gaf in Berlijn les aan de Akademie der Künste, maar werd daar in 1933 als niet-ariër ontslagen, waarna hij uitweek naar de Verenigde Staten, waar hij in 1951 overleed.