Aartsbisschop van Burundi vermoord

BUJUMBURA, 10 SEPT. De rooms-katholieke aartsbisschop van Burundi, Joachim Ruhuna, is vermoord door Hutu-rebellen. Dat heeft het leger gisteren bekendgemaakt. De aartbisschop werd overvallen toen hij in een auto op weg was naar de plaats Gitega. Twee nonnen, een accountant kwamen bij de overval eveneens om het leven. Drie andere inzittenden, de chauffeur en twee schoolmeisjes, worden nog vermist.

“Hij is beslist dood. Een diaken zag zijn lichaam branden in de auto”, aldus een woordvoerder van het leger. De aartsbisschop werd overvallen in de plaats Murongwe, in een gebied dat in handen is van Hutu's. Volgens de woordvoerder hoorden een katholieke diaken en anderen dat de auto werd aangevallen. Zij slaagden erin het lichaam van een van de twee nonnen uit de auto te halen en te verbergen in een gebouw. Het lichaam van de aartsbisschop was te zwaar om op te tillen. Toen zij terugkeerden naar de auto was het verdwenen. “Misschien is het lichaam van de aartsbisschop in de rivier gegooid en zijn de drie andere personen in gijzeling genomen”, aldus de legerwoordvoerder. Hutu-rebellen ontkennen dat zij de overval hebben gepleegd en beschuldigen op hun beurt het leger.

De 62-jarige aartsbisschop werd tijdens een begrafenis van 304 Tutsi's die het slachtoffer waren geworden van het bloedbad in Bugendana op 23 juli uitgefloten, omdat hij zei dat er extremisten waren onder zowel de Tutsi-minderheid als de Hutu-meerderheid in het land. Een rooms-katholieke vredesgroepering in Rome, de Sint Egidius Gemeenschap, reageerde geschokt op de moord op de aartsbisschop. Volgens een woordvoerder was Ruhuna een man die “nooit stopte gematigdheid te prediking en de dialoog te zoeken” ondanks de moord op verscheidene van zijn familieleden in 1993. (Reuter)