Aanpak illegale cd's Luxemburg geëist

BRUSSEL, 11 SEPT. De internationale platenindustrie heeft de Europese Commissie verzocht stappen te nemen tegen de doorstroom van illegale cd's via Luxemburg. Eerdere verzoeken aan Luxemburg zelf hebben geen resultaat opgeleverd. De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) heeft gisteren bekend gemaakt dat zij een klacht onder de Europese gemeenschappelijke marktregeling heeft ingediend tegen het Groot Hertogdom.

Zij deed dit op grond van het feit dat Luxemburg faalt de internationale regels met betrekking tot het internationale copyright te eerbiedigen.

De IFPI, die wereldwijd meer dan 1200 platenproducenten vertegenwoordigt, claimt dat er jaarlijks meer dan een miljoen illegale kopieën via Luxemburg de rest van Europa binnenstromen.

Ieder jaar loopt de platenindustrie ongeveer 2,1 miljard dollar mis aan copyrights door illegale cd's, twintig procent daarvan komt voor rekening van de Europese Unie.

Volgens de IFPI wordt het leeuwendeel van de illegale cd's in Israël, Tjechië en het Verre Oosten geperst.

Wanneer de schijfjes eenmaal via Luxemburg binnen de Gemeenschapsgrenzen zijn gebracht worden zij doorgevoerd naar de andere lidstaten. Zij worden voornamelijk in Duitsland, Italië en Engeland afgezet.

De klacht van de platenindustrie, die formeel begin september is ingediend, is de eerste in zijn soort tegen een EU-lidstaat.

Luxemburg had de aandacht van de Europese Commissie al, de IFPI hoopt dat deze klacht het onderzoek zal versnellen en dat het niet slechts bij een waarschuwing blijft. (Reuter)