Winst Vendex 21 pct. hoger

AMSTERDAM, 10 SEPT. De netto winst van het Vendex-concern, ondermeer eigenaar van de V&D-warenhuizen, is over de eerste helft van dit jaar met 21 procent gestegen tot 151 miljoen gulden. Vendex verwacht in de tweede helft van dit jaar een verdere verbetering van de winst als de huidige opleving in de consumentenbestedingen aanhoudt.

Dat heeft topman mr. J.M. Hessels van Vendex (detailhandel, zakelijke dienstverlening) vanmorgen bekend gemaakt. Het bedrijfsresultaat van Vendex steeg met 19 procent tot 153 miljoen gulden. De netto omzet steeg 6,4 procent tot 5.696 miljoen gulden. In de detailhandel steeg de netto omzet met 2,8 procent tot 3,8 miljoen gulden, de netto omzet in de zakelijke dienstverlening (Vedior uitzenddiensten, onderhoudsdiensten) steeg 16 procent tot ruim 1,8 miljard gulden.

Hessels liet weten verheugd te zijn met de gunstige cijfers, tegen de achtergrond van de belofte die Vendex vorig jaar bij de beursgang aan beleggers had gedaan. Toen voorspelde Vendex een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 10 procent, een prognose die in het afgelopen boekjaar niet werd gehaald.

Bij levensmiddelen (in Nederland de ketens Edah, Konmar en Basismarkt) groeide het bedrijfsresultaat met negen procent tot 51 miljoen gulden. Maar het meest saillant was de winststijging bij de speciaalzaken waar het bedrijfsresulaat exclusief winst op onroerend goed met 133 procent groeide van 9 tot 21 miljoen gulden. Met name in de modesector trokken de bestedingen van consumenten aan. Ketens als America Today, Claudia Sträter en Hunkemöller boekten fors hogere resultaten. Ook Perry Sport boekte een verbetering van het resultaat.

De warenhuisketen V&D behaalde ondanks de negatieve invloed van grote bouwprojecten (Rotterdam, Breda, Amstelveen) een onveranderde omzet. Maar exclusief het resultaat uit onroerend goed blijft Vendex' warenhuisketen verliesgevend met een negatief resultaat van 11 miljoen gulden. Volgens Hessels is “er nog veel te doen” in de V&D-warenhuizen, zeker omdat de concurrentie er op het moment wel in slaagt - magere - winsten te boeken.

Ondanks de gunstige ontwikkeling van de consumentenbestedingen houdt Vendex nog een slag om de arm over de netto winst van het gehele boekjaar 1996/'97. Het concern heeft volgens Hessels nog onvoldoende inzicht in het resultaat uit waardeveranderingen van activa en uit niet-geconsolideerde deelnemingen, zoals het belang dat Vendex in concurrent Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) heeft.