VS en dollar brengen beurs in hoger sferen

AMSTERDAM, 10 SEPT. Gesteund door de hogere dollar, winst voor Wall Street en een goede stemming op de obligatiemarkt schoten de koersen op de Amsterdamse beurs vanmorgen verder omhoog. Rond het middaguur noteerde het AEX-koersgemiddelde een winst van 3,59 op 565,23.

AMSTERDAM Gisteren boekte de graadmeter voor de belangrijkste aandelen al een winst van 8,25 punten. De beurs nadert langzaam het koersrecord van 572,50 punten dat dateert van 6 juni.

Handelaren toonden zich vanmorgen gematigd optimistisch. “Het is iets drukker dan in de afgelopen weken, maar de omzetten staan niet in verhouding tot de stevige plussen”, aldus een commissionair. Toch ligt een record volgens hem binnen handbereik. “Als Wall Street vandaag opnieuw hoger sluit en de dollar krijgt nog wat steun, dan is een nieuw hoogtepunt woensdag haalbaar.”

Vendex, dat voor opening van de beurs halfjaarcijfers presenteerde, boekte aanvankelijk een koerswinst van maximaal 1,70 gulden op 63,60. Omstreeks het middaguur resteerde een winst van drie dubbeltjes op precies 62 gulden.

Nedlloyd profiteerde opnieuw van belangstelling, die volgens handelaren vooral afkomstig is uit Angelsaksische landen. De koers steeg met 80 cent tot 46,30 gulden. Gisteren resulteerde de aankondiging van een fusie van de containeractviteiten met P&O al tot een koerswinst van 6 gulden.

Onder de internationals waren Koninklijke Olie en Unilever in trek. Het aandeel van het Brits-Nederlandse olieconcern boekte een winst van 2,30 gulden op 259,40 gulden en het aandeel Unilever steeg met 2,60 gulden naar 253,80. KLM, dat volgens berichten in de Spaanse pers dicht bij een samenwerking zou zijn met Iberia, won vanmorgen dertig cent op 47,20 gulden. Duidelijke uitzondering was vanmorgen Heineken, dat 3,10 gulden inleverde op 367,10. Heineken presenteert vrijdag cijfers over het eerste halfjaar.

Opvallend was voorts de stijging van ASM Lithography. De toeleverancier van de chipsindustrie benadrukte vanmorgen in een persbericht dat het de winst per aandeel dit jaar zal voldoen aan de eerder geuite verwachtingen. ASML boekte een koerswinst van 3,20 gulden op precies 62 gulden.

De dollar boekte vanmorgen een aanzienlijke winst op de Europese valutamarkten. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur een koers van 1,6843 gulden tegenover een slotkoers van 1,6715 gulden gisteren. Gunstig voor de dollar waren uitlatingen Ernst Welteke, lid van de directie van de Bundesbank, de Duitse centrale bank. Welteke verklaarde dat er wellicht nog ruimte is voor een verder verlaging van de rente in Duitsland als de geldgroei blijft afnemen.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week gisteren voortvarend begonnen. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen eindigde 73,98 punten hoger op een slot van 5733,84 punten. Wall Street ondervond nog steeds de positieve gevolgen van de publikatie van economische gegevens die de angst voor een snelle renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank enigszins hebben verminderd.

TOKIO Evenals op Wall Street was ook de effectenbeurs van Tokio uitstekend gestemd. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen eindigde vanmorgen op 20.559,59, een winst van 357,32 punten (bijna 1,8 procent). Vooral de farmaciefondsen deden het uitstekend.