Verdrag tegen kernproeven in Assemblée VN

NEW YORK, 10 SEPT. Australië heeft gisteren met steun van 126 VN-lidstaten een resolutie ingediend bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om een kernstopverdrag goed te keuren en daarmee een veto van India te omzeilen. Verwacht wordt dat de resolutie deze week, mogelijk al vandaag, wordt aangenomen, waarna het verdrag later deze maand kan worden ondertekend, als de wereldleiders naar New York komen voor de opening van de VN-Assemblée (die 185 lidstaten telt).

India blokkeerde vorig maand na bijna drie jaar onderhandelen door de ontwapeningsconferentie in Genève de ontwerptekst van het verdrag dat alle kernexplosies verbiedt. De resolutie van Australië geldt als een nog niet eerder vertoonde wetgevende manoeuvre - door rechtstreeks naar de VN te stappen. Volgens de regels van de Geneefse conferentie is consensus vereist. De Assemblée kan met tweederde meerderheid of met een gewone meerderheid stemmen.

Alle vijf officiële kernwapenstaten, de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, steunen het kernstopverdrag. India stemt tegen onder andere omdat het verdrag niet de kernwapenlanden oproept tot ontmanteling van hun kernwapenprogramma's. Buurland Pakistan, dat samen met India en Israel als een 'drempelland' met clandestiene kernwapen-potentie wordt beschouwd, heeft aangekondigd niet te zullen tekenen, omdat India dat ook niet doet. (Reuter)