Toezegging studenten Maastricht

MAASTRICHT, 10 SEPT. Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht is voorstander van deelneming van studenten in de faculteitsbesturen. Met die toezegging kwam vanmiddag een einde aan de bezetting van vier universiteitsgebouwen.

Een groep van dertig studenten hield sinds vanochtend vier gebouwen van de universiteit in Maastricht bezet. De bezetting was een protest tegen het wetsvoorstel Modernisering van de universitaire bestuursorganisatie (MUB) van minister Ritzen (Onderwijs). De studenten vreesden voor verlies aan invloed op het universitaire bestuur.

Collegevoorzitter K. Dittrich verklaarde na onderhandelingen met de studenten zich hard te zullen maken voor deelname van studenten in de faculteitsbesturen. Daarvoor is goedkeuring nodig van de universiteitsraad en de nieuwe wet moet die ruimte bieden. Verder garandeerde het college van bestuur de installatie van een ongedeelde medezeggenschapsraad met studenten en personeel, in te stellen in plaats van een ondernemingsraad voor alleen personeel en een aparte medezeggenschapsraad voo de studenten. Omdat de studenten hun belangrijkste eisen hiermee zagen ingewilligd, besloten zij de gebouwen rond 13.00 uur te verlaten.

In Amsterdam leverde een protestactie gisteren niets op. Ongeveer zeventig studenten van de Universiteit van Amsterdam hielden de hele dag het Maagdenhuis bezet om te protesteren tegen de WUB. Bestuur en personeel konden er niet in. Rond kwart voor zes maakte de politie een eind aan de actie. De studenten lieten zich zonder verzet uit het gebouw dragen.