Succes Hezbollah in verkiezingsronde in zuiden van Libanon

SIDON, 10 SEPT. De vierde ronde van de Libanese parlementsverkiezingen, in het zuiden van Libanon, is uitgelopen op een demonstratie van de populariteit en mobilisatiekracht van de pro-Iraanse, fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah.

Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon uitoefent, had Hezbollah en zijn traditionele shi'itische rivaal Amal gedwongen met een gezamenlijke lijst te komen om onderling geweld te voorkomen. Deze lijst won 21 van de 23 zetels die op het spel stonden, wat Hezbollah vier zetels opleverde, een winst van twee in deze kiesregio. Daarnaast werd in Sidon de populaire blinde nasserist Mustafa Saad met steun van Hezbollah gekozen. Een sunnitische kandidaat die door premier Rafiq Hariri zelf naar voren was geschoven om de nasserist te verslaan, redde het niet tegen Saad, die bij een bomexplosie invalide is geworden. De 23ste zetel is voor een zuster van de premier, Bahia Hariri. Er waren in totaal 122 kandidaten.

In de verkiezingsrondes in andere delen van Libanon, waarbij van alle kanten melding werd gemaakt van fraude, had Hezbollah twee parlementszetels verloren. Er werd dan ook gespeculeerd dat premier Hariri had besloten Hezbollah buiten het parlement te houden. Voor Hariri stonden deze verkiezingen ook officieel in het teken van de strijd van gematigden tegen extremisten. Door de gezamenlijke lijst van Amal en Hezbollah op te leggen, dwong Damascus Hariri in feite echter opnieuw Hezbollah-vertegenwoordigers in het parlement te dulden.

De populariteit van Hezbollah in dit gebied dat grotendeels in de schaduw van de Israelische artillerie ligt, blijkt wel uit het feit dat het hoogste aantal stemmen ging naar een van de fundamentalistische kandidaten, Nazih Mansour. Amal-leider en parlementsvoorzitter Nabih Berri verklaarde zichzelf tot kandidaat met de meeste stemmen, maar kwam uiteindelijk op de tweede plaats. Een Hezbollah-functionaris weigerde echter van een overwinning, op wie dan ook, te spreken. “Wij willen alleen op eerlijke wijze in het parlement vertegenwoordigd zijn”, zei hij. “Onze overwinningen reserveren wij voor de Israelische vijand.”

De opkomst was vooral zeer hoog onder de shi'ieten, die in het zuiden van Libanon veruit in de meerderheid zijn. In het hele gebied kwam 48,2 procent van de kiezers op; in de shi'itische steden Tyrus en Nabatiyeh meer dan 60 procent. In andere delen van Libanon was de opkomst aanzienlijk lager.

Ook in de komende, laatste verkiezingsronde, in de Beka'a-vallei, heeft Syrië Hezbollah en Amal gedwongen met een gezamenlijke lijst te komen. Verwacht wordt dat het verbond tussen de twee groepen, die de afgelopen weken met geslepen messen tegenover elkaar hebben gestaan, daarna snel uit elkaar zal vallen.

    • Wilfried Bossier