Staafgooier moet aan Ajax vijf ton betalen

AMSTERDAM, 10 SEPT. De Amsterdamse rechtbank heeft de supporter van Ajax die zeven jaar geleden een staaf het veld opgooide en de doelman van Austria Wien raakte, veroordeeld tot een schadevergoeding van een 500.000 gulden.

Bovendien moet de man de proceskosten van bijna 15.000 gulden betalen. De veroordeling vond al in mei plaats, maar pas gisteren maakte voorzitter M. van Praag van Ajax haar bekend. De procesgang tegen de staafgooier heeft jaren geduurd. Volgens Van Praag is met de rechtbank afgesproken het vonnis ten uitvoer te brengen, ongeacht de financiële draagkracht van de voetbalfan. Op welke manier dat gebeurt, wilde Van Praag niet zeggen.

In september 1989 gooide de supporter de staaf in de slotfase van de Europa-Cupwedstrijd tegen Austria. De arbiter staakte het duel en Ajax was uitgeschakeld. De Europese voetbalbond (UEFA) sloot de Amsterdamse ploeg voor een jaar uit van Europees voetbal. Het volgende seizoen moest Ajax voor straf de eerste drie thuisduels op een flinke afstand van Amsterdam (Düsseldorf) afwerken. Ajax had het in die periode, mede door een zwart-geldaffaire, financieel bijzonder moeilijk.

Advocate M. Hersman van de staafgooier veroordeelt de harde opstelling van Ajax. “Mijn cliënt is duidelijk de zondebok. Hij is na het strafproces nog eens verzeild geraakt in een nu zeven jaar durende procedure, die hem voor de rest van het leven ruïneert. En daar gaat het de club blijkbaar om.”

Volgens Hersman weet Ajax heel goed dat het onwaarschijnlijk is dat haar cliënt ooit de rente over het bedrag kan betalen, laat staan de hoofdsom zelf. “Hij kan in het beste geval honderd gulden per maand afdragen. Voor hem is dat het zout in de pap, voor Ajax een druppel op een gloeiende plaat. Ajax wil door een hoop bombarie andere supporters afschrikken”, denkt Hersman. “Maar op deze manier, met deze fantasiebedragen, werkt dat echt niet.”

F. Zwang van de Landelijke Federatie Supporters Verenigingen Betaald Voetbal snapt de strafmaat niet. “Natuurlijk vind ik het logisch dat er wordt gestraft. En die 15.000 gulden proceskosten vind ik ook prima. Maar een half miljoen valt voor die knul echt niet op te hoesten. Dat is onwezenlijk, het dwingt hem bijna een bank te overvallen.” Zwang begrijpt niet dat de rechter niet voor een betaalbare straf heeft gekozen. “Plus een jarenlange uitsluiting voor voetbalwedstrijden”, voegt hij daar aan toe.

De staafgooier kreeg destijds een levenslang stadionverbod voor De Meer, tot dit seizoen de thuishaven van Ajax. De man zag Ajax onlangs wel weer aan het werk in de nieuwe ArenA.