PROVENÇAALS APERITIEF

De standaardvraag bij binnenkomst in een restaurant met enige pretentie is 'Wenst u een aperitief?' Tien tegen een dat het huisaperitief een variatie is op kir, het van oorsprong Bourgondische mengsel van witte wijn (Aligoté) en zwarte-bessenlikeur.

De populariteit van dat drankje taande in de jaren veertig, tot de burgemeester van Dijon, monsieur Kir, het tot officieel stadsaperitief uitriep. Een Provençaalse variant gaat uit van roséwijn: schenk ongeveer (naar smaak) twee eetlepels kersenlikeur of perziklikeur in kleine wijnglazen of in Champagneglazen en vul aan met gekoelde rosé. Serveer hierbij een klein hapje. Voor 45 stuks:

5 plakjes roomboter bladerdeeg

1 ei

garnering: groene en zwarte olijven zonder pit, Provençaalse kruiden, groene tapenade, noten, kappertjes en/of geraspte kaas.

Gebruik goed rijzend bladerdeeg en laat de plakjes in tien minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Snijd elk plakje deeg in negen gelijke stukjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg dun met losgeklopt ei. Kies één of meer garneringen en leg, strijk of strooi ze op de stukjes deeg. Bak deze Provençaalse feuilleté's in het midden van de hete oven in ongeveer twaalf minuten lichtbruin en gaar. Laat ze een beetje of helemaal afkoelen alvorens ze te serveren.

    • Annelène van Eijndhoven